A+ A A-

Mešihat IZ u Hrvatskoj: Održana sjednica Savjeta muftije

U Islamskom centru Zagreb danas je održana sjednica Savjeta muftije. Sjednici su prisustvovali glavni imami iz cijele Hrvatske s ciljem analiziranja ramazanskih aktivnosti. Izraženo je veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima, poglavito zbog povećanja prikupljenog zekata i sadekatu-l-fitra, a posebna zahvala upućena je džematlijkama i džematlijama za predanost u izvršavanju svojih obaveza te aktivno učešće u realizaciji ramazanskih programa u medžlisima. Također, istaknuto je zalaganje omladine u osmišljavanju i realizaciji programa koji su doprinijeli njihovu međusobnom zbližavanju ujedno obogativši ponudu ramazanskih aktivnosti.

03-09-2014-sje-sav-mu-hr-1

Vjersko-prosvjetna referentica m. Emina Mešić zahvalila se na dostavljenim podacima, a nakon prezentacije planova za narednu vjeronaučnu godinu koju su pripremili glavni imami, podijelila je s glavnim imamima informacije koje će biti od koristi za početak vjeronaučne godine, ali i u radu općenito. Ocijenila je vrlo dobrom suradnju i zalaganje imama s ciljem podizanja kvalitete vjeronaučnog procesa te da se treba i dalje nastaviti s istim. Informacija o uvrštenju vjeronaučnog natjecanja u katalog državnih natjecanja naišlo je na odobravanje glavnih imama i zadovoljstvo zbog okončanog procesa uvrštenja. Jedna od točaka dnevnog reda bili su i predstojeći izbori, a s ciljem potpunog razumijevanja procedure izbornog procesa, pojašnjenja izbornih pravila glavnim imamima je ponudio pravnik Mešihata Bermin Meškić.

Muftija se zahvalio svima na dolasku te na postignutim rezultatima. Istaknuo je važnost suradnje i ustrajavanja na stalnom poboljšavanju svih segmenata našeg rada i djelovanja. Zaključeno je i da se višak mesa od kurbana ove godine proslijedi pučkoj kuhinji u Gunji. Inače, kurbansko meso se koristi za prehranu djece koja pohađaju vjeronauk, učenika Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića te potrebite. Također, 23.10.2014. upriličit će se svečanost otvorenja Škole Kur’ana i hifza koja će svakako doprinijeti još kvalitetnijem učenju i izučavanju Božje knjige.

(www.islamska-zajednica.hr)