A+ A A-

Kotor Varoš: Svečano otvoren “Stari mejtef”

U subotu 30. avgusta 2014. godine, svečano je otvoren još jedan obnovljeni vakufski objekat na području Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš, a riječ je o objektu koji je u narodu poznat kao “Stari mejtef”, koji se nalazi u džematu Hanifići - Čirkino Brdo.

Stari mejtef je izgrađen pod pokroviteljstvom Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata i donatora Muhammed Sani Hariba.

Svečanom otvorenju “Starog mejtefa” pored imama i džematlija sa područja Medžlisa IZ Kotor Varoš su prisustvovali i glavni imam MIZ Kotor Varoš prof. Samir ef. Delić, muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić,  sekretar muftijstva banjalučkog Muhedin ef. Spahić, Mahmoud Jusuf Ali direktor Ureda Crvenog polumjeseca UAE u BiH, glavni imam MIZ Ključ Ermin ef. Vučkić, potpredsjednik NSRS gosp. Ramiz Salkić i izaslanik reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, dr. Sead ef. Seljubac zamjenik muftije tuzlanskog , koji je i proglasio objekat vlasništvom Islamske zajednice u BiH i ključ objekta predao Mahmoud Jusuf Aliju, koji je u ime donatora u otvorio “Stari mejtef” u novom ruhu.

Stari mejtef, po usmenom predanju, je prvi put napravljen oko 1870. godine, kao jednospratni objekat sa dvije prostorije, u jednoj je bio mesdžid, a u drugoj imamski stan, i bio je glavni objekat u džematu za sve vjerske aktivnosti. Godine 1945. partizanska vlast ubija veliki broj džematlija džemata Hanifići-Čirkino Brdo i zabranjuje rad džemata, tako da je Stari mejtef krišom održavan i posjećivan, i sve do 1958. godine nije bio u zvaničnoj upotrebi, kada džemat angažuje imama Husein ef. Mujičića i ponovo reaktivira svoj rad, ali i stari mejtef vraća u funkciju.. 1963. godine je u potpunosti renoviran  i izgrađen je dvosprati objekat, gdje je prizemlje služilo kao mesdžid, a imamski stan je bio na spratu i tako je bilo sve do 1986. godine. Te godine je stavljena u funkciju novoizgrađena džamija u džematu Hanifići - Čirkino Brdo, kada stari mejtef ostaje samo kao imamski stan i to sve do 1990. godine kada je u neposrednoj blizini džamije napravljen novi imamski stan. Do ratnih dešavanja mejtef je služio džematlijama za razna okupljanja, sjela i druženja, a 1992. godine zajedno sa svim vakufskim objektima na području Medžlisa IZ Kotor Varoš je porušen i zapaljen.

Donacijom Muhammed Sani Hariba i uz pomoć Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, od ove godine, “Stari mejtef” će ponovo služiti Medžlisu IZ Kotor Varoš i džematlijama za mnoga hairli i korisna druženja, predavanja i okupljanja, a sve u svrhu propagiranja dobra i odvraćanja od zla.

Nijaz Duzan

  • 0101