A+ A A-

Suljo ef. Cikotić novi glavni imam Medžlisa IZ Mostar

U četvrtak, 14.8.2014. godine, u Studentskom hotelu Mostar, u prisustvu mostarskog muftije Salem ef. Dedovića i predsjednika Medžlisa Mostar gosp. Ramiza Jelovca, upriličen je radni sastanak mostarskih imama i predstavljanje novog glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar Sulje ef. Cikotića.

U prvom dijelu programa koji je imao svečani karakter prisutnim se obratio mostarski muftija Salem ef. Dedović.

U svom obraćanju muftija je vrlo emotivno govorio o vremenu dok je bio glavni imam Medžlisa Mostar u proteklih skoro osam godina. Muftija je posebno istakao izgrađenost i uređenost institucije Medžlisa koja je u proteklim godinama pod rukovođenjem gosp. Ramiza Jelovca izrasla u respektabilnu ustanovu koja posebno radi na afirmaciji novih vakufskih vrijednosti koje osiguravaju povoljne uvjete za odvijanje vjersko-prosvjetnih aktivnosti u gradu Mostaru. Iskazao je zahvalnost predsjedniku Jelovcu na tome.

Izrazio je uvjerenje i sigurnost da će novi glavni imam Suljo ef. Cikotić s Božijom pomoći uspješno voditi mostarski Medžlis kao što je to i on činio.  U okviru svog obraćanja muftija je posebno naglasio potrebu očuvanja jedinstva institucija Islamske zajednice. 

Zatim je uz učenje tekbira muftija Dedović novom glavnom imamu Sulji ef. Cikotiću svečano uručio dekret o postavljenju na mjesto glavnog imama.

Nakon toga se obratio i glavni mostarski imam Suljo ef. Cikotić. On se zahvalio na povjerenju istakavši da mu je funkcijom i titulom glavnog imama Mostara povjerena velika obaveza i čast.

Suljo ef. je posebno istakao ulogu imama naglasivši da se od njih očekuje da budu predvodnici i borci koji će stajati na čelu u promicanju principa dobra, islamskih vrijednosti i načela, patriotizma, ljubavi i pomoći prema obespravljenim, prognanim i drugima kojima je podrška i pomoć potrebna.

Zaključio je da će, uz Allahovu dž.š. pomoć, uspjeh doći jedino ukoliko se izgradi ambijent bratstva, tolerancije, brige, suosjećanja i razumijevanja unutar zajednice.

Zatim je uslijedilo obraćanje predsjednika Medžlisa Mostar gosp. Ramiza Jelovca. On se u svom obraćanju posebno osvrnuo na potrebu očuvanja, jačanja i unaprjeđenja vakufske imovine. Istakao je potrebu stalnog ulaganja u nove vakufske projekte, što predstavlja jačanje Islamske zajednice.

Na samom kraju imami i uposlenici administracije Medžlisa su uputili svoje čestitke glavnom imamu Sulji ef. Cikotiću.

  • 11