A+ A A-

Obilježavanje Dana šehida u Fojnici i Srebreniku

Dan šehida na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica uz već tradicionalno prisustvo velikog broja džematlija obilježen je u utorak, 29. 07. 2014. god.

Imami su prije centralnog obilježavanja sa svojim džematlijama obišli sve šehidske mezaristane nakon čega su u Čaršijskoj džamiji do podne namaza proučili hatmu i kelime i tevhid pred duše svih bosanskih šehida.

Poslije podne namaza, uz intoniranje ilahije "Šehidi" sa minareta Čaršijske džamije, u dostojanstvenom hodu blizu hiljadu ljudi, sljedeći djecu koja su nosila ljiljane u svojim rukama, zijaretili su centralno Šehidskog mezarje. Na mezarju su se prisjetili šehida Fojnice, šehida Bosne i Hercegovine, šehida Srebrenice i Prijedora i učili dovu da Allah dž.š. podari spas i mir braći i sestrama u Palestini. Zatim su izvedeni prigodni recitali i ilahije a hatma dovom i polaganjem ljiljana na mezare fojničkih šehida završeno je ovogodišnje obilježavanje Dana šehida.

  • 11

 

Posjeta porodicama šehida na području Srebrenika

Povodom Dana šehida predstavnici Medžlisa IZ Srebrenik i Općine Srebrenik posjetili su Fatimu Hurmeović iz Podrinja koja živi u Ćehajama kod Srebrenika. Fatima je majka četvorice šehida, a u ratu je izgubila i oca, majku, muža, brata, zeta i jednogodišnju unuku. Od uže familije ostale su joj samo dvije kćeri koje i vode brigu o njoj. Ista delegacija posjetila je i hadžiju Hazima Ferizovića u Babunovićima. Njegov sin Rasim je poginuo kao 30-godišnjak u ljeto 1992. godine na ratištu u Smolući. Tada je bio jedna od prvih žrtava agresije na BiH na području ove općine. Predstavnici Medžlisa i Općine uručili su im prigodne poklone, a ovim posjetama, kako su istakli, željeli su pružiti bar malo utjehe i ublažiti im bol za najdražima.

Također, u svim džamijama Medžlisa Srebrenik, poslije podne-namaza proučen je tevhid za duše šehida, te zajedno sa porodicama i džematlijama izvršen je obilazak šehidskih mezarja.

Bajramski prijem

U okviru bajramskih aktivnosti na području Medžlisa IZ Srebrenik, glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa Mevludinef Joldić, organizirali su odvojene bajramske prijeme za penzionisane imame koji žive na području Medžlisa Srebrenik, za učenike/ce medresa i fakulteta islamskih nauka koji su tokom ovog ramazana bili raspoređeni na praksi u džematima te za privrednike, vakife, predstavnike boračkih organizacija, porodica šehida, JOB-a, predstavnike medija, direktore javnih ustanova/preduzeća, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, te za sve članove Izvršnog odbora Medžlisa IZ Srebrenik. Na ovim prijemima glavni imam se zahvalio prisutnima na njihovom trudu i zalaganju za bolji rad Medžlisa, te pozvao ih i na dalju saradnju. Također, priređen je bajramski prijem za sve imame Medžlisa Srebrenik, tim povodom glavni imam i predsjednik su čestitali Bajram svim imamima, zahvalili se na trudu i zalaganju na realizaciji ramazanskih aktivnosti. Bajramski prijem je upriličen i za uglednog profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Orhan ef Bajrektarevića.

  • 44

(Damir ef. Babajić)