A+ A A-

Završena vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2014."

 

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 03. augusta završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija ‘’Lastavica 2014.’’, koja je ove godine trajala od srijede 30. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

lastavica-2014

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, prisutnim vjernicima obratio se predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, ističući: ‘’Ovdje na Lastavici potrebno je: da naučimo slušati jedni druge, da naučimo poštovati jedni druge, da naučimo da pomažemo jedni drugima, da naučimo da se družimo jedni s drugima i da znamo da Lastavice nema bez džemata, baš kao što nema vjere bez dobrih djela’’.

Također, muftija zenički naglasio je: ‘’Lastavica je mjesto sa kojeg šaljemo poruku svim Bošnjacima da čuvamo našu vjeru i moral, da čuvamo porodicu, zajednicu i domovinu’’.

Nakon muftije zeničkog, prisutnim vjernicima obratio se muftija vojni Hadis ef. Pašalić. U lastavičkoj poruci koju je uputio muftija vojni istakao je da se na Lastavicu i mjesta slična Lastavici treba dolaziti i zbog dogovaranja, zbog susretanja, te da su posjete dovištima jedan od načina da sebe i svoje porodice, prije svih djecu i omladinu, sačuvamo od devijantnih ‘’trendova’’ kojima smo izloženi.

Muftija zenički i muftija vojni pozvali su prisutne vjernike da budu odgovorni i izađu na predstojeće izbore u BiH, te da daju glas onima koji su svoja obećanja u djelo pretočili, koji su odgovorni i pravedni i koji drže do svoje časti.

U okviru vjerskog programa proučena je i Lastavička dova, koju je proučio Mahmut ef. Karalić, a vjerski program završen je klanjanjem podne-namaza, koji je predvodio hfz. Ismet ef. Spahić, počasni predsjednik ''Lastavice''.

Već šest godina na Lastavici se dodjeljuju priznanja koja je ustanovio muftija zenički.

Priznanje ''Lastavička Plaketa'' koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifetsacije ''Lastavica'' za 2014. godinu dodijeljeno je dr. sc. Fikretu Brdareviću, direktoru BH Telecoma, Direkcija Zenica.

Priznanje ''Lastavička Povelja'' koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, za 2014. godinu dodijeljeno je muftiji vojnom Hadis ef. Pašaliću.

  • 00