A+ A A-

„Odbrana BiH - Igman 2014“: Džuma i odavanje počasti šehidima

 

igman2014-letakCentralna manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2014“ održava se danas na Igmanu, u okviru koje će biti klanjana džuma namaz, zatim odavanje počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na planini Igman te dova šehidima BiH na platou-musalla džamije Igman kao i različite sportske aktivnosti.

Vjerski dio programa počeo je u 12 sati ispred Ratne džamije Igman. Džumu-namaz, kao izaslanik Reisu-l-uleme, klanja muftija Ismail ef. Smajlović. On je u svojoj hutbi podsjetio na važnost džamije na Igmanu kao paradigme ljudskih vrlina, hrabrosti, solidarnosti i graditeljstva. Ukazao je na značaj šehida u islamskim izvorima i tradiciji naglašavajući da taj stepen može postići čestita osoba dobrim djelima kao svjedok smrtnog časa, pogibije ili na drugi način. „Muslimani ovih krajeva sa velikom pažnjom čuvaju šehitluke i mnogi sanjaju te hrabre i čestite osobe koji im donose lijepe vijesti o uspjehu i pobjedi dobra na ovome svijetu!

Mezarja šehida ovdje na Igmanu, Bosni i Hercegovini i širom svijeta nalik su na zasijanu bašču iz koje niču najbolji plodovi pouke i poruke razboritim ljudima koji trebaju uspjeh i pobjedu“, kazao je, između ostalog, u svojoj hutbi muftija Ismail ef. Smajlović.

Ovogodišnja, 15. po redu, manifestacija "Odbrana BiH – Igman 2014" ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane naše države iz svih njenih krajeva koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe naših naroda protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

Ove godine bit će upriličeno i postrojavanje veterana jedinice Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, a najavljeno je da će narednih godina biti planirano postrojavanje i ostalih jedinica Armije BiH.

Pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo i predsjednik Pododbora za operativno-tehničke poslove Osman Smajlović navodi da su borci koji su branili Sarajevo i BiH od agresora izdržali u ovim teškim borbama.

"Na prostoru Igmana vodile su se tada teške borbe i da je Igman pao Sarajevo bi bilo u duplom okruženju i pitanje je da li bismo mi danas sjedili ovdje i da li bi država BiH bila sačuvana", istaknuo je Smajlović.

Kao i prethodnih godina, Kanton Sarajevo će biti nosilac organizacije manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2014" u finansijskom i organizacionom smislu, dok će njeni pokrovitelji biti članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić.