A+ A A-

Bajramske aktivnosti Medžlisa IZ Tešanj

Već tradicionalno Medžlis Islamske zajednice Tešanj organizira bajramski prijem 1. dan Ramazanskog bajrama. U ponedjeljak 28.07. 2014.  Bajramski prijem je organiziran u restoranu Ukus u Bukvi, za članove Izvršnog odbora, imame, nosioce zakonadavne i izvršne valasti sa područja općine Tešanj, značajnije vakife, saradnike Medžlisa, predstavnike javnih ustanova i druge ličnosti. 

Ove godine prisustvovali su i Don Ilija Marinović -  župnik iz Jelaha i Jerej Mihail Gavrilović - Srpska pravoslavna parohija Tešanj. 

Obilježavanje Dana šehida

Dan šehida je obilježen u svim džematima Medžlisa IZ Tešanj, shodno Protokolu Rijaseta, proučena je hatma, Jasin i Fatiha pred duše šehida, posjećena su šehidska mezarja i porodice šehida.

Tešnjaci i Dobojlije su zajednički, predvođeni glavnim imamom Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbšićem, predsjednikom IO Zehrudinom Kruškom, gradskim imamima, imamima iz Doboja i delegacijom OPŠiPB, posjetili najveće šehidsko mezarje – „Đonlagićka“  u Tešnju, gdje su proučili Fatihu, a imami iz Tešnja i Doboja proučili Jasin, dok je glavni imam proučio hatma-dovu i kratko se obratio prisutnima. Posjeti se pridružio i Općinski načelnik mr. Suad Huskić.

Poslije ove posjete šehitlucima tradicionalno je glavni imam upriličio prijem za delegaciju porodica šehida u maloj sali Medžlisa IZ-e Tešanj.  Kao i u dosadašnjem periodu prijemu su prisustvovali predsjednik  IO Medžlisa IZ-e Tešanj, Općinski načelnik i predsjednik RVI hadži Muharem Sejdić. 

Centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj ove godine u povodu Dana šehida održana je u džematu Jevadžije gdje je posjećeno šehidsko mezarje, otkriveno šehidsko spomen obilježje i proučen mevlud za šehide. Nakon posjete šehidskom mezarju i učenja Fatihe, program je održan u haremu džamije pored šehidskog spomen obilježja, koje je izgrađeno u vidu mihraba, na temeljima mihraba ranijeg mesdžida u ovom džematu.

Posjeta Općoj bolnici

U povodu Ramazanskog bajrama glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj Fuad ef. Omerbašić i Općinski načelnik Suad Huskić zajedno sa direktorom Opće bolnice dr. Rifatom Sejdinovićem posjetili su bolesnike na Internom odjelu Opće bolnice Tešanj. Ovom prilikom bolesnicima su uručene skromne hedije.

Već nekoliko godina tradicionalno predstavnici Medžlisa IZ Tešanj i Općine obilaze bolesnike u Općoj bolnici Tešanj.

  • 00