A+ A A-

Gornji Vakuf: Podijeljeni tableti najvrijednijim polaznicima mekteba

 

U okviru ramazanskog takmičenja u džematu Vrse-Ždrimci, Medžlis IZ Gornji Vakuf, za 12 polaznika takmičenja nakopn položenog ispita dodijeljeni su tablet uređaji. Takmičenje je realizirano u okviru edukativnog projekta učenju kur'anskih sura napamet. Naime, svaki učenik uzrasta od 8 do 16 godina, koji je završio najmanje jednu hatmu, dakle zna učiti u Kur'anu gledanjem, trebao je tokom mjeseca ramazana napamet da nauči prve dvije sure iz džuza Amme a to su sure An-Naba i An-Nazijat, ukupno tri stranice i da budu redovni na sabah namazu. Kao nagradu za ovaj trud predviđeno je dodjeljivanje novog tablet aparata.

projekt-vakuf-tabl

Za ovo ramazansko takmičenje, kod imama džemata Vrse, Adis ef. Sultanovića, prijavilo se 17 djece.  Nakon mjesec dana, njih 12 je uspješno položilo učenje napamet ove dvije uzvišene i časne sure. Osim toga, ova djeca su i pored svih obaveza, a to je uglavnom berba malina, postila, bila redovna na sabah namazu, mukabelama, teravijama i redovno su učila Kur'an. U nedjelju,  29.07. u džematu Vrse uz prisustvo roditelja i džematlija, svečano  su dodijeljene nagrade ovim vrijednim učenicima.

Inicijator ovog projekta bio je nastavnik Islamske vjeronauke u  OŠ „Gornji Vakuf“  Saudin Cokoja. Ovo je drugi ramazanski projekat kojeg je pokrenuo ovaj vjeroučitelj. Radi podsjećanja, on  je prošle godine u saradnji sa imamom  džemata Gornja Mahala, organizovao takmičenje za djecu u obavljanju namaza u džematu tokom mjeseca ramazana, da bi na kraju njih 23 kao nagradu za njihov trud  dobili nov bicikl.

Cilj ovog projekta, prije svega bio je da se djeca tokom ovog djela raspusta druže sa Kur'anom, da ga uče i ponavljaju nakon završenih hatmi.  Da što više vremena provedu uz Kur'an.

Vjeroučitelj Saudin Cokoja se zahvaljuje imamu džemata Vrse, Adis ef. Sultanoviću  na saradnji i koordinaciju u realizaciji ovog projekta te svim dobrim ljudima koji su svojim donacijama obezbijedili ove nagrade te na taj način obradovali njihova srca.

  • 22