A+ A A-

Bajramske aktivnosti Medžlisa IZ Konjic

Centralna bajramska svečanost u Konjicu održana je u sportskoj dvorani "Konjičanka". Bajram namaz je imamo i bajramsku hutbu održao v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić. Bajram-namaz se klanjao i u drugim konjičkim džamija uključujući i novu gradsku džamiju u Konjicu, gdje je namaz obavilo više od 1000 vjernika. Bajram-namaz u novoj gradskoj džamiji predvodio je Esad ef. Bajić. 

Dan šehida

Drugi dan ramazanskog bajrama u Konjicu, Dan šehida, obilježen je obilaskom šehidskih mezarja u gradu Konjicu te učenjem Ja'sina i dove šehidima na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije u Konjicu.

Obilježavanje Dan šehida kako je i uobičajeno u Konjicu započelo je obilaskom šehidskog spomen obilježja na Trgu državnosti - Alija Izetbegović u centru grada, nakon čega su okupljeni posjetili mezarja na haremu Musala i spomen obilježje djeci stradaloj u agresiji na BiH 1992-1995.godine. Nakon toga upriličeno je okupljanje na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije u Konjicu te učenje Ja'sina i dove šehidima. 

Tradicionalni bajramski prijem

Bajramske aktivnosti nastavljene su tradicionalnim bajramskim prijemom za naše džematlije u Divanhani Medžlisa IZ Konjic.

Nakon  prijema za džematlije upriličen je i prijem za predstavnike drugih religijskih zajednica u Konjicu koje su ugostili v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić, predsjednik IO Medžlisa IZ Konjic dr. Emir Duranović i sabornik u Saboru Rijaseta IZ u BiH g. Hamo Masleša.

  • 00