A+ A A-

Više od 2000 Bošnjaka na bajram namazu u Minhenu

I ove godine džemati Islamske zajednice Bošnjaka u Minhenu, inspirisani riječima Gospodara "čvrsto se držite Allahova užeta i nipošto se ne razjedinjujte", organizirali su zajedničko klanjanje bajram namaza .

bajram-namaz-minhen1

Više od 2000 Bošnjaka je u potpunosti ispunilo veliku dvoranu, šireći tekbirima duh međubratske sloge i jedinstva. Za ovaj već tradicionalni projekat u Minhenu zaslužni su, na prvom mjestu, čestiti imami četiri minhenska džemata, ali isto tako i vrijedni aktivisti svih džemata koji su ovog bajrama, predvođeni članom Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Erminom Merdanovićem, pokazali vrhunac organiziranosti. Dobrodošlicu prisutnim dzematlijama ispred imama i džemata uputio je Mirza ef. Džafić a nakon bloka ilahija i kasida u izvedbi Vehab ef. Vehabovića, Nusreta ef. Hodžića i Nuradina Crnovršanina  skupu se obratio dr. Fuad ef. Sedić. Dr. Sedić je u svom nadahnutom obraćanju istekao važnost familije kao i njeno očuvanje.

bajram-namaz-minhen3

 

Neophodna pojašnjenja o klanjanju bajram namaza dao je Izet ef. Bibić, dok je bajramsku hutbu održao kurra hafiz Admir ef. Husić. Nakon bajram namaza  na licima džematlija osjetila se radost zbog zajedničkog bajram namaza. Organizatori ovog projekta i ove godine su bili džemati: Ikre, Hidaje, Tehvid i Fedžr.

bajram-namaz-minhen2

 

Allah dž.š. da obilato nagradi sve one koji su pomogli da jedan ovakav projekat zaživi i već postane tradicija u Minhenu dajuci tako lijep primjer ostalim gradovima u dijaspori da i oni krenu ovim putem.

Izet ef. Bibić