A+ A A-

Bajramske čestitke muftija Grabusa, Kozlića i Dedovića

Bajramska čestitka predsjednika Mešihata IZ u Sloveniji muftije dr. Nedžada Grabusa

Povodom Ramazanskog bajrama 1435. h.g. bajramsku čestitku svim muslimanima uputio je predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji muftija dr. Nedžad ef. Grabus:

baj-ces-nedzad-grabus

Poštovana braćo i cijenjene sestre, es-selamu alejkum. Danas je naš veliki blagdan ramazanski bajram koji označava kraj mjeseca posta, intenzivnoga druženja s Kur'anom i stalnog ibadeta.

Svako vrijeme ima svoje izazove, ljudske nade i brige. Velike brige u našem dobu jesu kako očuvati postignuti nivo ekonomskog razvoja i stabilnost društvenih vrijednosti na kojima počivaju kulturno-civlizacijski odnosi i razvoj modernoga društva. U svim tim brigama čovjek često zaboravi na duhovni razvoj i gubi balans u svome životu. Zato su poruke svetih Knjiga, za nas muslimane posebno u svetom mjesecu ramazanu, mjesecu posta, od velikoga značaja. Kada postimo nastojimo se suzdržati od konzumiranja hrane i pića ali istodobno nastojimo razvijati pozitivne misli, više vodimo brigu o vlastitom govoru, nastojimo razumjeti ljude u stisci i brinuti o onima kojima je pomoć potrebna. U svijetu konzumerizma suočavamo se sa ozbiljnim problemom razumijevanja stvarnih vrijednosti posta i religije općenito. Mnogi manipiliraju religijom za nedopuštene ciljeve. Prava vjera je vjera ljubavi, poštivanja, veselja prema životu i čovjeku, vjera bez nasilja i protiv nasilja. Vjerujem da je u nama ramazan potakao te pozitivne osobine i da smo duhovno snažniji i odlučniji biti bolji ljudi, bolji muslimani i bolji državljani. Uz ramazan smo se učili da snažimo duh zajedništa i poštivanja čovjeka kao krunskog Božijeg stvorenja. Muhammed, a.s., nas je učio da se smireno i strpljivo nosimo i suočavamo sa životnim izazovima. Ramazanske dove i post su osnažile našu vjeru i dale nam snagu za rad na putu dobra.

Uz dovu Uzvišenom Bogu da primi naša dobra djela i molitve, čestitam vam ramazanski Bajram.

Bajram šerif mubarek olsun.

Bajramska čestitka banjalučkog muftije dr. Osmana Kozlića

U povodu Ramazankog bajrama 2014. godine odnosno 1435. hidžretske godine, muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić je uputio čestitku svim muslimanima u kojoj stoji:

baj-ces-osman-kozlic

Svim muslimanima koji su postili, a i onima koji iz opravdanih razloga nisu bili u stanju izvršiti ovu islamsku dužnost, želim čestitati na istrajnosti u proteklim danima i zamoliti Uzvišenog Allaha da primi njihovo dobro djelu i obilno ih sevapima nagradi.

Dani Bajrama su dani radosti. Pozivam vas da ih provedemo uz svoje porodice, prijatelje i komšije. Počastimo svoje rođake, prijatelje i komšije baklavom, neka i oni osjete bajramsku radost.

Drugog dana Bajrama je dan šehida. Ne zaboravimo na taj dan one koji više nisu s nama, naše šehide. Obiđimo njihova mezarja i osnažimo se sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos općem dobru.

Bajramska poruka muftije dr. Kozlića završava:

O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Boga je onaj koji ga se najviše boji. (Kur'an)

Bajram šerif mubarek olsun!

Bajramska čestitka mostarskog muftije Salem ef. Dedovića

Mostarski muftija Salem ef. Dedović povodom Ramazanskog bajrama uputio bajramsku čestitku.  U bajramskoj čestitci se kaže:

baj-ces-salem-dedovic

Poštovani muslimani i muslimanke, braćo i sestre, dragi sugrađani, drage komšije,

Blagoslovljeni dani i noći mjeseca Ramazana su iza nas. U njima smo izvršavali najbolje djelo, s kojim se  ne može mjeriti niti jedno drugo djelo. To je post, treći temeljni praktični obred islama. Postom smo čistili svoju dušu i tijelo, čuvali se grijeha i snažili svijest o Bogu, našem Stvoritelju i Gospodaru. Post je u nama pobuđivao najljepša i najiskrenija osjećanja i iskustva vjere, a u isto vrijeme praktično nas je motivirao da iskazujemo više pažnje, brige, razumijevanja, solidarnosti i čovjekoljublja uopće, među nama samima. Na taj način živjeli smo i svjedočili živu vjersku praksu i živu vjeru, taj temeljni Božiji poziv, koji opetovano naglašava nedjeljivu vezu između vjere u Boga i činjenja dobrih, bogougodnih djela.

Prelijepe ramazanske slike s velikim brojem mladih ljudi, koji su revnosno ustrajavali u izvršavanju dužnosti i učestvovali u različitim ramazanskim socijalnim, društvenim i kulturnim programima, su za nas veliko ohrabrenje i nada. Ovim putem toj  mladosti iskazujemo posebnu čestitku i učimo dovu Dragome Bogu da im bude na pomoći i da ih osnaži da i poslije Bajrama istrajavaju u pobožnosti  i prakticiranju dobrih i lijepih djela.

S njima dijelim nadu i uvjerenje, da će i predstojeće mubarek dane Bajrama, provesti vjernički dostojanstveno, čuvajući se profanih i jeftinih zabava koje oduzimaju našim bajramima karakter svetosti i ibadeta. Molim ih da vrijeme Bajrama bude za njih poticajno vrijeme u   kojem će se zbližavati i upoznavati u duhu naše lijepe vjere, islamske kulture i tradicije Bošnjaka. Molim ih da se čuvaju onih stvari i mjesta koja mladim ljudima oduzimaju ljudskost, duhovni karakter i moral.

Dragi vjernici, Bajramski dani trebaju biti dani ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja, što trebamo iskazivati prema svima; i našoj braći po vjeri, i našim komšijama, i našim prijateljima i rodbini, ali i svim ljudima uopće.

Neka svečarski dani Bajrama budu dani mira, reda, i, prakticiranja korisnih djela koja će nas voditi do Božijeg zadovoljstva i našeg uspjeha, onog ličnog i općeg društvenog.

S tim mislima i najljepšim željama, želim čestitati bajramske mubarek dane svim muslimanima i muslimankama Muftijstva mostarskog, učeći dovu Dragome Bogu za naše zdravlje,  međusobno razumjevanje i napredak“  stoji u muftijinoj čestitci.

Bajram šerif mubarek olsun!