A+ A A-

Bajramske čestitke muftija Dudića, Fetića i Hasanovića

Bajramska poruka predsjednika Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevluda Dudića

Draga braćo i sestre,

Nakon jednomjesečnog posta u mjesecu Ramazanu, iftara i sehura, obaveznih i dobrovoljnih namaza, Lejletu-l-Bedra i Leletu-l-Kadra, nakon što napojismo naše duše vjerom uživajući u ramazanskim blagodatima, učeći i slušajući Kur'an, dolazi nam Ramazanski bajram, sutra, u ponedjeljak, 1. ševala 1435. hidžretske godine, odnosno 28. jula 2014. godine.

baj-cest-mevlud-dudic

Ovogodišnji Ramazan ostat će upamćen po dugim danima, postu u trajanju od 18 sahata, punim džamijama na namazima, mukabelama i velikom broju mladih.

Ovaj Ramazan će ostati upamćen i po nezapamćenom stradanju muslimana u Palestini, spaljivanju živog šesnaestogodišnjeg dječaka Muhammeda pred očima čitavog svijeta, a posebno muslimanskog, ubijanju djece i čitavih porodica samo zato što su muslimani.

Braćo i sestre,

Bajram je prilika da se sjetimo dovom ubijenih u Palestini.

Bajram je prilika kada treba da pokažemo posebnu ljubav prema svojim roditeljima, djeci, bližnjim, komšijama i svim ljudima.

Allaha dragoga molimo da ukabuli naše ramazanske ibadete i podari nam snage da dostojanstveno nosimo emanete.

Allaha molimo da pomogne napaćenom muslimanskom narodu, posebno u Gazi.

Njega Uzvišenoga molimo da u svijetu zavlada istinski mir među svim ljudima!

Braćo i sestre, u tom smislu, pripadnicima islama u Srbiji, kako u Sandžaku, tako i u Preševskoj dolini, Centralnoj Srbiji, Beogradu i Vojvodini BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Bajramska poruka predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj dr. Aziza Hasanovića

baj-cest-aziz-hasasnovicNa kraju ovog odabranog mjeseca ramazana u kome smo intenzivirali djela ka povećanju svoje pobožnosti te se na najprikladniji i Bogu ugodan način organizirali u izvršavanju svojih obveza, molimo Uzvišenog Stvoritelja da nam to primi kao čin naše odanosti i pokornosti samo Njemu. Istinski se nadamo da su naši ibadeti (obveze prema Bogu) u ovom mjesecu duboko ostavile tragove u nama te da će isti živjeti s nama i nakon ramazana. Ramazan je prigoda da se istinski pokajemo (tewba) za sva svoja djela i propuste koji smo svjesno ili nesvjesno činili te da istinski pogledamo sebe iznutra, oslanjajući se na Božju milost i oprost koja je u ovom mjesecu posebno izražena. Postom, kao središnjim ibadetom, u ovom mjesecu nadam se da smo postigli neophodna svojstva koja će nam olakšavati svakodnevni život i sva iskušenja s kojima se susrećemo. To su prije svega strpljivost, iskrenost, samokontrola i bogobojaznost. Ova plemenita svojstva nužno su potrebna svakom pojedincu, a nasušna su potreba i društvu u cjelini. Iz ovih svojstava rađa se istinska solidarnost i osjećaj prema drugom poglavito prema potrebitim po principu riječi poslanika Muhameda a.s „Pravi musliman nije onaj tko zanoći sit, a zna da je njegov susjed gladan.“ Postom se zasigurno postiže razumijevanje i senzibilitet prema gladnima, a propisani zekat i sadekatul fitr koji se daju u ovom mjesecu su konkretna potvrda tog senzibiliteta. Zajedničkim druženjima kroz namaz (molitvu), mukabele, predavanja, iftare, nadam se da smo ojačali naše zajedništvo u vjeri i istinski se približili jedan drugome na što nas obvezuje Uzvišeni Allah kada kaže:

“Vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati. Allah je doista silan i mudar.“(At-Tawba, 71.)

Braćo i sestre, ne dozvolimo da nas toplina našeg doma oslabi u suosjećanju i pomaganju onima koji doma nemaju, a takvih je nažalost puno oko nas. Ne dozvolimo da nas izobilje naših trpeza udalji od onih koji nemaju, nažalost i takvih je puno danas. Ne dozvolimo da nas mir i sloboda kao najveće vrijednosti koje ovdje uživamo učine bezosjećajnim za sve obespravljene, protjerane i ratom zahvaćene čemu danas svjedočimo u Gazi. Dignimo svoj glas protiv svakog oblika izrabljivanja ljudi, djece, žena, radnica i radnika, radimo svi na jačanju moralnih vrijednosti kod ljudi, kojih je na žalost danas sve manje. Najčešći su danas apeli i zabrinutost za ekonomsko stanje u svijetu. Mali broj je onih koji ekonomiju povezuju s moralom. Živimo u vremenu velikih apsurda. Na jednoj strani su oni koji ne biraju sredstva da dođu do cilja, a to je novac. Kad novac postane cilj, život gubi smisao. U islamu novac je sredstvo, a ne cilj, cilj je Allah i Njegovo zadovoljstvo. Pravednom raspodjelom materijalnih dobara na ovome svijetu postiže se Božje zadovoljstvo. Vjernica i vjernik teži k Njemu. Ne dozvolimo da duh pohlepe, mita i korupcije prodre u nas i učinimo sve da naša zajednica i društvo u cjelini budu čisti od toga. Umjesto toga, vodimo računa da nam je imetak na halal način stečen, a ono što nam je viška podijelimo ili uvakufimo i sebi obilnu nagradu oba svijeta osigurajmo.

Braćo i sestre, prisjetimo se i svojih umrlih na ovaj Veliki dan, a drugi dan Bajrama prema odluci Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj proglašen je danom šehida te ćemo se u svim našim džamijama i mesdžidima prisjetiti tih naših sinova i braće koji su svoje živote položili za Domovinu osjećajući to kao vjerski čin i svoju dužnost.

U želji da nam bajramski dani budu ispunjeni vjerom i nadom obraćam se Svevišnjem Bogu:

Bože Milostivi, oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću, očisti ljudska srca od mržnje i zla, podari cijelom svijetu Tvoju uputu i milost, tako Ti Tvoje dobrote i milosti ovog Velikog dana!

Bajram šerif mubarek olsun!

Bajramska poruka predsjednika Mešihata IZ u Njemačkoj Paše ef. Fetića

Braćo i sestre,

Nakon ramazanskih ibadeta i odricanja, zajedničkih mukabela, iftara i teravija u radosti dočekujemo bajramske dane. Zadovoljni  što smo ispunili emanet vjere i odazvali se pozivu Allaha dž.š i Njegova Poslanika, podijelimo bajramsku radost sa svojom  rodbinom komšijama i prijateljima. Našu bajramsku radost umanjuje nasilje koje se provodi nad muslimanima u Gazi, stoga  vas pozivam da na bajram namazu učimo zajedniču dovu Allahu dž. š. za mir i sigurnost u Palestini. Drugog dana bajrama sjetimo se naših šehida jasinom i dovom. Neka Allah dž.š. olakša i popravi stanje muslimana.

baj-cest-paso-fetic

Imamima, džematskim aktivistima i predsjednicima džemata, članovima Mešihata i Sabora, kao i svim članovima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, te svim muslimanima i muslimankama od srca čestitam nastupajuće bajramske dane.

Bajram šerif mubarek olsun!