A+ A A-

Muslimani u Kirchheim Tecku priredili iftar na gradskom trgu

U subotu, 19.07. 2014, bošnjački džemat u Kirchheim Tecku zajedno sa dva turska džemata organizovali su zajednički iftar, uz dogovor sa predstavnicima grada, na glavnom tregu (Marktplatz)  u centru grada.

Iftaru je prisustvovalo više od hiljadu osoba među kojima je bilo dosta Njemaca, predstavnici katoličke i evangelističke crkve, predstavnici grada na čelu sa gradonačelnicom gospođom AngelikomMatt-Heidecker. Sahat prije iftara upriličen je vjersko kulturni program u kome su učestvovali i članovi hora Bulbuli sa ilahijama i recitalima. Kratko su se obratili predstavnici sva tri džemata a na kraju se obratila gradonačelnica izkazavši zadovoljstvo da u ovm gradu slobodno žive i međusobno surađuju pripadnici različitih vjera i nacija. Čestitala je muslimanima ramazan i izrazila žaljenje što svi muslimani nisu u prilici da poste ramazan u miru, te pozvala na međusobnu toleranciju i uvažavanje različitosti, što je poruka i večerašnjeg iftara. Uslijedilo je milozvučno učenje ezana sa bine, koji se razlijegao obližnjim ulicama i iftarska dova.

Nakon iftara, muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić zahvalio se gradonačelnici na prisustvu i upoznao je da muslimani  u Bosni i Hercegovini i ovog ramazana obavljaju kolektivne dženaze ubijenim u genocidu u Srebrenici i Prijedoru. Kao simbol te tragedije mufija je gradonačelnici uručio cvijet majki Srebrenice. Akšam namaz, te jacija i teravija obavljeni su na platou ispred crkve i gradskog muzeja.

Aktivisti sva tri džemata pobrinuli su se da bude posluženo više od hiljadu prisutnih i da kasnije sve bude pospremljeno i očišćeno. Ovo bi mogao biti lijep primjer nekim gradovima u Bosni.

E.S.

  • 0101