Promo banner

A+ A A-

Veliki broj vjernika na centralnoj svečanosti obilježavanja najodabranije noći

U povodu mubarek noći Lejletu-l-kadr, Islamska zajednica u BiH organizirala je centralnu svečanost sinoć, poslije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Tom prilikom vaz je kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a na kraju programa je proučena Kaderska dova.

Reisu-l-ulema Kavazović je, govoreći o značaju noći Lejletu-l-kadra, kazao kako "svjedočimo rijetkoj i odabranoj noći u našem životu", istaknuvši da je to noć koja je za sve ljude, ne samo muslimane, već za sve ljude na Zemlji, napravila prekretnicu.

- To je noć puna ljubavi za čovjeka, a najveća blagodet koju čovjek može imati je znanje, poručio je reis Kavazović.

Također je naglasio da se u noći Lejletu-l-kadra razdjeljuje sve ono što je dobro od onog što je zlo, pozvavši na prestanak stradanja i podjela, te ujedinjenje "srca među muslimanima" u cijelom svijetu, ali i poštovanje među svim ljudima.

Zikr (zikr - izgovaranje jezikom, uz osjećanje u srcu riječi koje upućuju na slavljenje Uzvišenog Allaha, Njegovo veličanje i zahvalu Njemu..) u noći Lejletu-l-kadr u Gazi Husrev-begovoj džamiji predvodio je raniji zamjenik reisu-l-uleme, hafiz Ismet ef. Spahić.

Također, Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organizirane dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Dvadesetsedma noć mjeseca ramazana, koja se u tradiciji muslimana obilježava kao noć Lejletu-l-Kadr obilježena je sinoć u svim džamijama, mesdžidima, haremima i tekijama širom BiH, a koje su bile prepune vjernika.

(Fena, foto: Klix.ba)

  • 0101