Promo banner

A+ A A-

Mostar: Preko hiljadu vjernika prisustvovalo programima mubarek noći Lejletu-l-kadr

Brojnim vjerskih programa u Mostaru je obilježena mubarek noć Lejletu-l-kadr. Centralna manifestacija upriličena je u džematu Zalik, gdje su po deveti put zaredom Medžlis IZ Mostar i Karađoz-begova medresa organizirali zajednički iftar za građane Mostara. Iftaru je prisustvovalo oko 500 postača. Na značaj i vrijednosti koje post donosi podsjetio je direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.  „Ovo je neizmjerna milost našeg Stvoritelja koji nas je okupio u ovom ibadetu i u 27. mubarek noći mjeseca ramazana. Allah nas je cijeli mjesec darivao nebrojenim blagodatima i stoga vas pozivam da iskoristimo priliku da još više ustrajavamo u međusobnoj ljubavi i prijateljstvu i uspostavljanju džemata i naših bratskih veza“, poručio je ef. Tulek.

Nakon klanjanja teravih namaza na musali džemata Zalik, koju je zajednički klanjalo preko 1000 vjernika, kaderski program ukrasio je hor El-Kamer, a vazi-nasihatima obratili su se Ilham ef. Puce v.d. glavnog imama Medžisa IZ Mostar i mostarski muftija Salem ef. Dedović.  Podsjetivši da je misija čovjeka na zemlju da robuje Uzvišenom Allahu muftija Dedović je akcentirao ulogu islamskog posta u procesu izgradnje morala pojedinca i ljudske zajednice.  „Post je vrhunsko djelo koje se uzdiže nad svim drugim djelima. To je čista vjera i najčišća hrana koju zemaljsko biće može u sebe unijeti“, rekao je muftija.

Komentirajući činjenicu da post snažno utječe na klonjenje od grijeha i jačanje svijesti o Bogu muftija je poručio da takav pristup treba biti i kod svih drugih ljudskih djela. „Naša djela se moraju temeljiti na bazi iskrenih motiva, iskrenih pobuda, bismile koja određuje čovjeka da se svako djelo mora činiti zbog Božijeg zadovoljstva i našeg duhovnog mira i spokoja“, kazao je muftija Dedović.

Potom je pozvao okupljene vjernike na jačanje međusobne ljubavi, povjerenja, razumijevanja, solidarnosti i čovjekoljublja. Posebno je podvukao da je u aktuelnom trenutku iznimno važno sačuvati čistoću srca koju nagrizaju neiskrenosti u djelima, pomanjkanje ljubavi i milosrđa u međusobnom ophođenju.  Pozvao vjernike da noć Lejletu-l-kadra iskoriste za činjenje ibadeta i učenje iskrenih dova. Na kraju je poručio svim muslimanima da predstojeće mubarek Bajram provedu dostojanstveno i u okvirima vjerskih normi, a da se klone svih vidova neprimjerenog ponašanja i neprimjerenog proslavljanja. Programi obilježavanja Lejletu-l- kadra završeni su klanjanjem noćnog namaza i drugim vidovima pojedinačnih ibadeta.

  • 0101

(www.muftijstvo-mostarsko.ba