Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na iftaru u Travniku

U nedjelju, 20. jula odnosno 23. dana ramazana, u posjeti Muftijstvu travničkom boravio je reisu-l-ulema IZ-e u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Tom prilikom upriličen je iftar u Elči Ibrahim-pašinoj medresi na kojem su bili prisutni vodeći ljudi društvenog, političkog, privrednog i kulturnog života SBK, odnosno Muftijstva travničkog. U ime domaćina dobrodošlicu prisutnima je izrazio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, kazavši da je ramazan prilika da pokažemo našu solidarnost, pažnju i zajedništvo.

Reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazović se osvrnuo na obavljenu dženazu šehidima u Kozarcu a koji su ekshumirani iz masovne grobnice Tomašica, kazavši da to treba i mora da bude naš korektiv u što odgovornijem pristupu i odnosu spram prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kazao je da je veoma bitno da radi svako svoj posao i u svom domenu, te da takav pristup neminovno mora donijeti i rezultat. Reisu-l-ulema je skrenuo pažnju te upozorio na prevladavajuće društvene devijacije.

Nakon iftara Reisu-l-ulema se u pratnji muftija Adilovića i Abdibegovića, te direktora Elči Ibrahim-pašine medrese uputio u Vitez na teravih-namaz. U prepunoj Ahmetaginoj džamiji nakon teravih-namaza Reisu-l-ulema se obratio prisutnim vjernicima osvrnuvši se na stanje našeg društva, ali i stanje ummeta u cjelini, kazavši da se kao umet moramo zapitati zašto se muslimani bore jedni protiv drugih od istoka do zapada. Isto tako naglasio je važnost privrženosti našim duhovnim vrijednostima i tradiciji, te kako trebamo biti jedinstveni, složni i zajednički raditi na ostvarenju ciljeva IZ-e i našeg naroda u cjelini.

  • 0101

(www.muftiluk-tr.ba)