A+ A A-

Obilježena godišnjica genocida u Prijedoru i Kozarcu

Povodom kanjanja dženaze za 283 žrtve genocida u Prijedoru i Kozarcu u džematu Zajednice Bošnjaka Džordžija u subotu 19. jula proučen je tevhid nakon akšam namaza i iftara koji su priredili šehidske porodice. Odziv na tevhidu kao i na iftaru te teraviji bio je veoma velik što dokazuje da mi ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti naše žrtve koje su pale od zločinačkih ruku srpskoga agresora. 

21-01-god-gen-rpij-sad-07-2014-1

Imamovo obraćanje odnosilo se na prisjećanjena genocida koji nam se dogodio i na obavezu pamćenja i uzimanja pouke da se našem narodu nikad više ne ponovi slična tragedija, da više nikad majke poput Have Tatarević koja je u kabur spustila svojih šest sinova, ne oplakuju svoju djecu na ovaj način.

Imam je, citirajući dijelove hutbe reisu-l-uleme Kavazovića, podvukao obavezu davanja zekata i sadekatul-fitra u bejt-ul-mal iz kojeg se pomažu najosjetljivije kategorije onih kojima je finansijska pomoć potrebna kao što su mederese i fakulteti islamskih nauka te narod iz poplavljenih područja.

Imam je posebno podvukao važnost registracije za izbore u BiH svih onih koji na to imaju zakonsko pravo jer je to naša obaveza  i dug prema našoj domovini i palim šehidima.

Na kraju teravih namaza svi prisutni klanjali su dženazu u otsustvu za 283 žrtve koje su ukopane u nedjelju 20. jula na lokalnim mezarjima u mjestima Bišćani, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Ritvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani.

I.Z.