A+ A A-

Direktor Vakufske direkcije posjetio IKC Grac

U periodu od 10. do 12. jula, Islamski kulturni centar Grac posjetio je hfz. dr. Senaid Zajimović, direktor vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Gradnja prve džamije u Gracu i cijelog kompleksa islamskog centra realizira se od početka u uskoj saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i vakufskom direkcijom u Sarajevu. Posjeta je iskorištena za obilazak do sada završenih radova i dogovoru o poduzimanju narednih koraka u pronalasku sredstava za dovršetak projekta.

16-07-vd-dir-pos-grac-07-20141

U svom prvom obraćanju koje je održano u četvrtak 10. jula pred velikim brojem vjernika koji su prisustvovali navedenom predavanju naš uvaženi gost je govorio na temu „Skrušenost i umjerenost tokom obavljanja namaza“. Podsjećajući prisutne na važnost sadržaja i suštine namaza direktor Zajimović je naglasio da namaz predstavlja stub vjere i da samo za onaj namaz kojeg skrušeno i potpuno predano obavljamo možemo se nadati da će biti primljen kod Allaha Uzvišenog. Ovo se posebno odnosi na teravih namaz u Ramazanu, gdje se ne smije slijediti ružna praksa prebrzog klanjanja u nekim našim džematima.

Direktor Zajimović održao je i džumansku hutbu u petak 11. jula koju je posvetio ulozi i značaju vakufa u životu muslimana i Islamske zajednice navodeći svijetle primjere iz prošlosti naše vjere, naroda i domovine. Vakufski projekat u Gracu je primjer obezbjeđenja potreba muslimana koji su iselili iz domovine. Projekat je i model za ostale i od istorijskog značaja za muslimane na zapadu, poručio je direktor Zajimović.

U petak 11. jula prije teravih namaza proučen je tevhid za duše žrtava srebreničkog genocida koje su toga dana pokopane u memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Nakon proučenog tevhida, hfz.dr. Senaid ef. Zajimovic je održao veoma nadahnuto predavanje na temu „Domovina, islamska zajednica i porodica“. „Čvrsta i jaka porodica znači i jaka Islamska zajednica, a sve navedeno je preduslov da imamo i jaku državu koja će biti garant našeg identiteta i našeg opstanka“, naglasio je u svom izlaganju direktor Zajimović.