A+ A A-

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić na zajedničkom iftaru u džematu Jusufovići

Džematski iftar u organizaciji džemata Jusufovići (Medžlis IZ Bužim), upriličen je 14. ramazana 1435.godine (11. Jula 2014.god.).

Želju za pripremu i organizaciju iftara iskazao je veliki broj džematlija ovoga džemata, a uglavnom je to bila omladina sa Džemal ef. Abazevićem na čelu, gdje su uspjeli ostvariti svoj cilj da prođe sve u najboljem redu i da postači budu zadovoljni. Organizacija iftara u našem džematu nije ništa novo već je to jedna tradicija koja se realizuje posljednjih godina. Protekli godina iftar je bio organizovan na otvorenom tj. u haremu džamije, dok je ove godine bio pripremljen u samoj džamiji zbog vremenskih uslova. Obzirom da smo mi jedan od mlađih džemata na prostoru MIZ Bužim (nastao 90-ih godina, tačni inicijativa za izgradnju džamije je pokrenuta 1990. god. i kako kažu džematlije radilo se punom parom da bi iste godine u julu bio upriličen temelj džamije, a samo godinu dana kasnije svečano otvorenje džamije, a džemat uz Allahovu pomoć i danas funkcioniše) čast nam je pripala ugostiti izaslanika reisu-l-uleme mr. Nusreta ef. Abdibegovića (dugogodišnjeg muftiju travničkog od oktobra 1993-2014. god. i jedan od kandidata za zvanje reisu-l-uleme na ovom mandatu) i bihaćkog muftiju Hasan ef. Makića.

Također čast nam je bila ugostiti veliki broj džematlija kako stariji tako i oni najmlađi, tj. cilj organizacije ovog iftara je bilo međusobno zbližavanje džematlija i jačanja međuljudski odnosa.

Nakon klanjanja Akšam namaza i iftara upriličen je i vaza gdje se džematlijama obratio prije svega Džemal ef. Abazović (imam istoimenog džemata) najavivši govor izaslanika reisu-l-uleme mr. Nusreta ef. Abdibegovića koji je govorio o važnosti  mjeseca  ramazana, kao  mjeseca  duhovne  obnove  muslimana  i  mjeseca  u  kojem  je  objavljen  Kur'an, kao  posljednja  Božija  objava. Na kraju se mr. Abdibegović zahvalio na pozivu i gostoprimstvu naših džematlija kako u svoje ime tako u ime IZ i ispred muftijstva bihaćkog.

Poslije toga klanjana je i Teravih namaz, a nakon Teravije mnoge džematlije su ostale čekajući sehur koji je također bio poslužen u džamiji.

Na kraju nekoliko komentara naših vrijednih džematlija koji govore sve najbolje o vrijednoj omladini koji su bili uključeni oko svih aktivnosti koje se organizuju, pa tako i oko iftar.

Jedni se zahvaljuju na odzivu velikog broja džematlija a posebno na dolasku izaslanika reisu-l-uleme i muftije bihaćkog u naš džemat i kažu da im je posebna čast što su odabrali naš džemat za večerašnju posjetu.

Drugi se zahvaljuju donatorima, uz upućivanje Allahu dove za njihovo zdravlje i za povećavanje njihovih imetaka.

Dok su oni najvrjedniji govorili o organizaciji sljedećeg iftara.

Džematski odbor džemata Jusufovići se najiskrenije zahvaljuje svim donatorima i svima onima koji su svojim nesebičnim zalaganjem doprinijeli da ovaj hairli projekat uspije kao i prisutnim džematlijama i gostima na velikom odazivu.

Aktivnost našega džemata možete pratiti na slijedećoj stranici:

https://www.facebook.com/jusufovicii?ref=hl

Baltić Fahrudin

  • 0101