A+ A A-

Proklanjana Careva džamija u Trebinju

U noći Bedra koju muslimani širom svijeta obilježavaju u čast prve pobjede u historiji islama  proklanjana  je Careva  (Sultan Ahmedova) džamija u Trebinju. Nakon zajedničkog iftara klanjan je teravih namaz koji su, kako je istakao Husein ef. Hodžić glavni imam Medžlisa IZ Trebinje  obavila petorica imama. Nakon klanjanja teravih namaza  prigodan vaz-i-nasihat održao je mostarski muftija Salem ef Dedovića.

14-dzam-treb-07-2014-1

„Bila je to noć za pamćenje i prilika za velika sjećanja i duboko podsjećanja“, rekao je Husein ef. Hodžić. Sultan Ahmedova džamije je posljednja obnovljena džamija u Trebinju. 

Ugovor o obnovi sultan Ahmedove džamije 21.11. 2011.g. potpisali su  direktor G.P. „Bišina“ Mirsad Bajgorić i Husein ef. Hodžić. Vrijednost radova procijenjena je na iznosi oko 200 000 KM. Obnova sultan Ahmedove džamije je posljednja obnova džamije u gradu na Trebišnjici i stoga su svi  datumi vezani za njen ponovni povratak iznimno važni i biće s ponosom upisani u noviju historiju Bošnjaka Trebinja. „Njena zvanično je počela 29.novembra 2011.g. obrednim klanjem kurbana i postavljanjem kamena temeljca. Kamen temeljac u prisustvu nekolicine Trebinjaca položio je Husein ef. Hodžić. Alem na munari obnovljene džamije  postavljen je 7. decembra 2013.g.. Postavili su ga predsjednik i glavni imam Medžlisa Trebinje hadži Mustafa Fetahagić i Husein ef. Hodžić.  Uspjeh obnove džamije u Trebinju Husein ef. pripisuje instituciji Islamske zajednice  u ovom gradu. I prvi put je ovu džamiju napravila je institucija.  Sultan Ahmedova džamija obnovljena je i uoči agresije 1988. godine. U doba komunizma vlasti su joj dodijelile ulogu skladišta umjetnog đubriva a kasnije i pšenice. No uprkos tim činenjicama ostala je u dragim uspomenama svih Trebinjaca, jer s najviše emocija oni govore upravo o ovoj džamiji.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)