A+ A A-

Prvi put teravija klanjana na dva mjesta u Gacku

Šesnaesta noć mjeseca ramazana (12.07) na određeni način je bila i historijska za Bošnjake Gacka jer se po prvi put od rata u Gacko klanjala teravija na dva mjesta. Predratni stanovnici sela Bahori i Mrđanovići okupili su se na tradicionalnom skupu i organizirali zajednički iftar kojem je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Gacko Sadet ef. Bilalić. Sličnom skupu u drevnom gatačkom Ključu i iftaru kojeg je priredio Šaban Škaljić prisustvovao je glavni nevesinjski imam Mehmed ef. Čopelj. 

Tradicionalno okupljanje predratnih stanovnika gatačkih sela Bahori i Mrđanovići ove godine je proteklo u znaku ramazana i podsjećanja na ramazane kakvi su nekada bili u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ova dva sela se nalaze na planinskim padinama iznad Gacka nasuprot Fazlagića kule. Već šestu godinu zaredom ne samo da se okupe raseljene porodice već i njihovi novi prijatelji koje su stekli po svijetu od Amerike, Nejmačke i mnogih gradova u Bosni i Hercegovini. „Kad smo vidjeli da ovaj kraj sve više i više tone u zaborav, da se ruše sjećanja onda je nas nekoliko sjelo i napisalo pismo našoj raseljenoj rodbini od Australije do Amerike da je naša obaveza da se okupljamo u rodnom zavičaju, da nas na to obavezuju uspomene, mezari u kojima su pokopani naši preci. I od tada se svake druge subote u julu okupimo ovdje. I hvala Bogu iz godine u godinu sve nas je više“, priča nam Dževad Memić jedan od organizatora ovog okupljanja. U Bahorima je obnovljeno desetak kuća, u Mrđanovićima sedam - osam. Obnovljen je put, elektrifikacija sela, priključen gradski vodovod. Jusuf Memić i Dževad Memić već nekoliko godina ovdje imaju farmu krava, svaki od njih oko 20-tak grla. „Može se živiti od toga, mlijeko nam otkupljuje mljekara Pađeni“, ističe Dževad. Sve ovo što su uradili Bahorani Memić smatra izuzetno velikim doprinosom održivom povratku i obnovi multietničnosti Bosne i Hercegovine i očuvanju državotvorne svijesti. „Sve dok nas ima ovdje, ovdje će biti i države Bosne i Hercegovine“, kaže Memić.

Na iftaru kojeg je uglavnom finansirao Edo Memić bio je i 88 godišnji Bahoranin Bećir Memić koji ramazan posti od kako zna za sebe. Sjeća se kako  je i on sa svojim bratom kao i mnogi njihovi preci i postio i kosio, kako su povraćali krv, ali mrsili nisu. Bećir se sjetio i ramazanskih sijela na kojima su se mnogo veselili i mnogo šalili. „Sve mi to sada fali. Sad samo upalimo televiziju i kamenimo se“, kaže Bećir. Bećiru najviše pažnje posvećuje njegov unuk koji ga je odveo do mezara, a onda mu Bećir objašnjavao ko je bio ko i šta je radio. Drago mu je što ga je unuk s velikom pažnjom slušao.  

A nakon klanjanja teravih namaza na sijelo donesoše harmoniku da kao i skoro svaku veče malo razgale duše. U Bahorima je preživjela i tradicija pjevanja bećarca. Najčešće bi se te tradicionalne pjesme pjevale kad bi se okupljala rodbina, momci na sijelima, kad bi im se dolazilo i kada bi išli u goste.  Zapjevali su i na ovom iftaru „Nema raja bez rodnoga kraja niti sijela bez Bahora sela“, Pjevao je i 88-godišnji Bećir. Doduše Jusuf je uz harmoniki pjevao uglavnom sevdalinke, one fine, birane i staro-bosanske pjesme.  

Gatački imam Sadet ef. Bilalić ovaj seoski iftar u Bahorima doživljava kao neku vrstu svečanosti jer se okupilo preko stotinu raseljenih Bošnjaka Gacka, s kojima je razgovarao i s kojima je razmjenjivao nadu i napajao dušu novim optimizmom.

Inače na području Gacka Sadet ef. Bilalić naizmjenično klanja teravije po selima. Najviše njih u Fazlagića Kuli, potom u Bahorima, Ključu, Borču, Vratnici. Za 27. Noć ramazana planiraju da po prvi put klanjaju u obnovljenoj džamiji Mehmed-spahije Zvizdića u samom gradu Gacku.  

  • 0101

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)