A+ A A-

Aktivisti organizacije 3E iz Tuzle dijelili ramazanske pakete u Zvorniku

Aktivisti organizacije 3 E iz Tuzle su u nedjelju, 06. jula 2014. godine, podijelili 80 paketa sa osnovnim prehrambenim namirnicama povratnicima u džematu Snagovo na području opštine Zvornik. Paketi sa prehrambenim proizvodima su obradovali povratnike u ovo naselje u kome je povratak počeo 1999. godine i do danas se vratilo i živi oko 200 domaćinstava. Najveći broj povratnika su nezaposleni, a u Snagovu veći broj porodica živi baveći se poljoprivrednom proizvodnjom na vlastitim imanjima. Ovi paketi će ih posebno obradovati, jer su ovogodišnje vremenske neporilike u značajnoj mjeri uništile ili oštetile poljoprivredne usjeve i zasade na njihovim imanjima i time smanjile prihode u kućnim budžetima.

Pakete su postačima uručili Hazim Karić i Nermin ef. Mujkanović, saradnici u velikom broju aktivnosti organizacije 3 E iz Tuzle.

Pakete prehrambenih artikala obezbijedila je Svjetska asocijacija muslimanske omladine – Nedwe – Wamy – Regionalni ured u BiH. Ova nevladina organizacija od 2006. godine  implementira projekat obezbjeđenja sredstava za nabavku i podjelu paketa prehrambenih proizvoda socijalno ugroženom stanovništvu u našoj zemlji u blagoslovljenom mjesecu Ramazanu. Cilj ovih paketa je da budu pri ruci porodicama u kojima se posti prilikom pripremanja iftara i sehura.Do sada su u ove svrhe prikupili i podijelili više od 280.000 eura.

Humanitarni rad je jedan od sektora djelovanja Svjetske asocijacije muslimanske omladine Nedwe – Wammy – u BiH, i u tu svrhu su priskočili u pomoć načem narodu u nedavnim katastrofalnim poplavama i klizištima gdje su, između ostalog: obezbijedili potrebni materijal za presijavanje 200 hektara poplavljenih obradivih površina u općini Vukosavlje i selima Modričkog Luga (600 vreća kukuruznog sjemena, 60 tona vještačkog gnojiva i 10 tona nafte), te dostavili u Janju 50 tona gnojiva za iste svrhe. Pored toga, podijeli su više od 800 prehrambenih paketa, sa sredstvima za higijenu, u polavama ugroženim područjima. Neka područja su snabdjeli sa alatom za čišćenje, agregatima i sredstvaima za zaštitu od zaraza i epidemija, a u nekima učestvovali u sanaciji oštećenog vodovoda.

Osnovna, pak, aktivnost ove Asocijacije je edukativni i obrazovni rad sa muslimanskom omladinom. U tu svrhu svake godine realiziraju projekat dodjele stipendija studentima na dodiplomskom i post-dipomskom studiju te organiziraju edukativno-obrazovne sadržaje u vidu seminara, predavanja i regionalnih omladinskih druženja. U cilju uspješnijeg djelovanja na ovom planu u okrilju Nedwe je 2007 godine osnovan Centar za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU)  koji je do sada realizirao više od 300 stručnih seminara diljem BiH.

Organizaciji 3 E iz Tuzle ove godine je dodijeljeno 100 ramazanskih poklon paketa kojima su obradovani postači u Snagovu, te u Tuzli i Zvorniku.

Svjetska asocijacija muslimanske omladine – Nedwe – Wamy – Regionalni ured u BiH, ove godine će  podijeliti na prostoru čitave BiH preko 2 000 ramazanskih poklon paketa postačima.

  • 0101