A+ A A-

Poruke sjećanja na genocid u Srebrenici na vozilima gradskog saobraćaja u Ženevi

U sklopu aktivnosti obilježavanja 19. godišnjice stravičnog genocida u Srebrenici, Kulturno udruženje Bošnjaka - džemat Ženeva iniciralo je i finansiralo projekat poruka sjećanja na genocid u Srebrenici na vozilima gradskog saobraćaja u kantonu Ženeva, Švicarska. Projekat ima za cilj boriti se protiv zaborava i pokušaja negiranja genocida nad Bošnjacima i razvijanje svijesti kod lokalnog stanovništva o masovnom stradanju našeg naroda tokom posljednje agresije na BiH.

Na plakatima je napisana poruka na francuskom jeziku sljedećeg sadržaja: "Onaj ko ubije jednu nevinu osobu kao da je ubio cijelo čovječanstvo. U julu 1995., tokom genocida u Srebrenici, čovječanstvo je ubijeno 8372 puta!"

Kampanja će  počela u srijedu 25. juna 2014. godine, i trajat će tri sedmice. Važno je istaknuti da će, zahvaljujući ustaljenoj praksi gradskog saobraćaja, autobusi i tramvaj u toku trajanja kampanje obići cijeli kanton Ženeva. Idejno rješenje plakate uradila je Fata Mustafić, a džemat Ženeva je finansirao troškove štampanja plakata i same kampanje. Džematski odbor koristi ovu priliku da se zahvali svima koji su na bilo koji način podržali ovu akciju!

Polaganje cvijeća na platou ispred Ujedinjenih Nacija

U petak, 11. jula 2014., povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici, Kulturno udruženje Bošnjaka – džemat Ženeva organizirat će čas historije i polaganje cvijeća pored spomen obilježja „Kameni spavač“, na platou ispred Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Radi podsjećanja, Kulturno udruženje Bošnjaka – džemat Ženeva je u znak sjećanja na agresiju na BiH i genocid u Srebrenici finansirao troškove postavljanja spomen-obilježja „Kameni spavač“ na platou ispred Ujedinenih naroda u Ženevi. Svečana ceremonija otkrivanja spomen-obilježja održana je u ponedjeljak, 15. novembra 2010. godine.

Svake godine, povodom 6. aprila i 11. jula, džemat Ženeva organizuje manifestacije koje imaju za cilj podsjetiti na stravična stradanja bošnjačkog naroda tokom godina agresije. Prošle godine povodom obilježavana 18. godišnjice genocida u Srebrenici dobijena je dozvola za puštanje 8372 balona na kojima je pisalo „Genocid u Srebrenici – juli 1995.“

Komemorativni Marš mira

U sklopu aktivnosti sjećanja na juli 1995., u organizaciji džemata Nušatel, Iverdon, Ženeva i Udruženja preživjelih Srebreničana organizuje se tradicionalni komemorativni marš prisjećanja na stravični genocid u Srebrenici na području opštine Cernier, kanton Nušatel, Švicarska. Ove godine komemorativni marš je organiziran u nedjelju, 22. juna 2014. godine. Svake godine Marš mira privlači sve veći broj učesnika iz svih dijelova Švicarske i susjednih evropskih zemalja. Ove godine počasni gost je bio Senaid Omerović Taksi. 

I.H.

  • 0101