A+ A A-

Ramazanska priča iz Siska

Došao nam je…naš najdraži gost, najdraži i najljepši mjesec u godini koji nam donosi mnogo darova… mubarek RAMAZAN.

A mi smo ga željno dočekali onako kako je najljepše, u punoj džamiji sa spremnim dovama koje jedva čekamo da uputimo kao postači jer znamo da je to jedna od naših najvećih privilegija i povlastica; “Dova postača se ne odbija”, kaže naš dragi Poslanik.

Ramazan je zaista veliki dar Milostivog, velika blagodat jer ništa nas tako ne okupi, ne spaja kao Ramazan, u njemu poput pčela “zujalica” zujimo sa zikrom na usnama i učenjem Kur’ana, jer ipak sve ima drugačiji okus i ukus u Ramazanu.

I namaz, i odlazak u džamiju, i razgovor, pa i gutljaj vode i zalogaj hrane u iftarsko vrijeme kada najbolje znamo cijeniti te Božije blagodati koje imamo, mislimo da se podrazumijevaju, ali ne, one su zaista velike Božije blagodati i zato je tu post da nas podsjeti na njih jer “sit gladnom ne vjeruje”.

O Allahu, podari gladnima hranu.

I ovi ljetni Ramazani koliko god nas asociraju na dugi dan posta, imaju svoju posebnost i vrijednost, a to je dugo vrijeme koje možemo iskoristiti kao postači u hajru, dobrim djelima jer svako dobro djelo u Ramazanu se mnogostruko nagrađuje.

Zato, braćo i sestre, neka Vam je mubarek RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN  iz SISKA

A u Sisku ima jedan efendija, Fuad ef.Karaga. Kad se spomene džem’at u Sisku, onda se pomisli i na Fuad ef., i kad se spomene Fuad ef. onda se pomisli i na džem’at u Sisku.

32 Ramazana u Sisku nije šala, u životu 60 i kusur ispoštenih Ramazana, a kad ga pitamo otkada posti, kaže da se skoro i ne sjeća, ali čini mu se da je imao 10 godina. Ah, današnjeg vakta i omladine!

Također se i ne sjeća kada je sufaru prešao ali Kur’an je već učio kada je u školu krenuo.

Jedne noći Fuad ef. je u toku teravije napunio punih 74 godine. MašAllah i nek je mubarek!

Alem ef. u šali reče nakon klanjanja teravije-namaza i predvođenja od strane Fuad ef.kako nam Fuad ef. post’a stariji za godinu sa ovom teravijom.

I neka je rekao jer poslije toga uslijediše čestitke bolje reći dove Fuadu ef. za dobro zdravlje i svaki hajr od strane dragih džem’atlija i tako postade ova fotografija koju nazvasmo “Ramazanska razglednica iz Siska”.

Rekao je naš dragi Poslanik: “Najbolji ljudi su oni koji dugo žive i čine dobra djela”.

Prenosi se da Ahmed ibn Hanbel nije ustajao ni pred jednim čovjekom, ni pred vladarom, ni pred ministrom, ni pred sultanom već samo pred čovjekom sijede brade. Zagrilio bi ga i postavio da sjedi pored njega. Poslanik je rekao: “U veličanje Allaha dž.š. spada i poštivanje starijeg (sijedog) muslimana”. (Bilježi Ebu Davud)

I ne pripada nama, kaže naš Poslanik, tko nema poštovanja prema starijima i milosti prema mlađima.

  • 0101

(www.islamska-zajednica.hr)