A+ A A-

Muftija Dedović posjetio Gacko: Sveštenici SPC-a osudili nasrtaje na gatačkog imama

Nakon učestalih incidenata i provokacija na glavnog imama Medžlisa IZ Gacko Sadet ef. Bilalića i imovinu Islamske zajednice mostarski muftija Salem ef. Dedović je u ponedjeljak, 30.06.2014. godine, posjetio Gacko. Tokom posjete muftija Dedović susreo se i razgovarao sa rukovodstvom Medžlisa IZ, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, glavnim gatačkim parohom Velimirom Kovačom i ocem Danilom Dangubićem. Sastanku je prisustvovao i načelnik Policijske stanice Gacko Saša Glušac. 

Naime, na samom početku ramazana 27.6.  oko ponoći Sadet ef. Bilalić  prijavio je pokušaj obijanja službenih prostorija Medžlisa IZ Gacko. U subotu 29.6. tri pijane osobe grubo su nasrnule lupajući na vrata Medžlisa i tražile od Sadet ef. Bilalića da im otvori džamiju kako bi obavili molitvu. Nakon što ih je Sadet ef. smirio oko 18 sati i 15 minuta dvije osobe su provalile u džamiju, a potom se pokušale popeti se na munaru. U tome ih je prekinuo Sadet ef. Bilalić. Poziva je policajce koji su na licu mjesta izvršili uviđaj, a nakon toga i identificirale počinioce. Nakon priznanja da su počinili prekršaje počinioci su, shodno zakonskoj regulativi sankcionirani prekršajnim nalozima. 

Tokom razgovora učesnici su se složili da se radi o izolovanim slučajevima koji se ne mogu dovoditi u vezu sa općim ili institucionalnim djelovanjima. Izrazili  su zabrinutost zbog porasta incidenata na području ovog kraja. „Ovo smo shvatili kao sasvim ozbiljan incident jer se povezano desilo nekoliko nedoličnih nasrtaja na službenika i imovinu Islamske zajednice“, ocijenio je muftija Dedović. Naglasio je kako ima puno povjerenje u policijske organe ali i da očekuje punu podršku i razumijevanje predstavnika Srpske pravoslavne crkve. „Svjedoci smo svih društvenih procesa i uprkos svemu tome valja nama i dalje izgrađivati povoljan ambijent na prostorima na kojima živimo“, rekao je muftija Dedović. S punim saosjećanjem sa Sadet ef. Bilalićem paroh Kovač je konstatirao kako većina stanovnika Gacka ne podržava incidente te kako na džamiju i na prisustvo muslimana gleda sasvim normalno. „Nažalost sve religijske zajednice imaju kategorije ljudi na koje ne mogu utjecati. Mi se ograđujemo od tih nedjela i učinit ćemo sve koliko je u našoj moći da se slične stvari ne ponove“, kazao je Kovač. U cilju davanja podrške Sadet ef. Bilaliću sveštenik Dangubić organizirat će na lokalnoj radio stanici  zajedničku emisiju u kojoj će govoriti o nužnosti koegzistencije i međureligijskog razumijevanja.

H. Eminović

  • 0101