A+ A A-

Prva noć ramazana: Napadnut trebinjski imam, pokušaj provale u Medžlis u Gacku

Prvog dana ramazana u istočnoj Hercegovini zabilježena su dva nasrtaja na imovinu i službenike Islamske zajednice. Huseina ef. Hodžića, glavnog trebinjskog imama verbalno su vrijeđali i gađali kamenicama. Sadet ef. Bilalić, imam iz Gacka, sinoć je također Policijskoj stanici prijavio pokušaj provale u službene prostorije Medžlisa.

dzam-treb-nap-06-2014-1

"Dok sam se vraćao u zgradu Medžlisa naišao sam pored grupe mladića koji su počeli uzvikivati 'Srbija, Srbija' i provocirati, a potom i kamenicama gađati zgradu, pljuvati po prozorima", rekao je Husein ef. Hodžić. On je cijeli slučaj prijavio policiji kojoj je dostavio i kopiju video snimka nadzornih kamera.

"Radi se o nasrtaju na imovinu i čast muslimana u ovom gradu", prokomentirao je ef. Hodžić.

I Sadet ef. Bilalić, imam u Gacku, sinoć je oko 23:30 sati prijavio policijskoj upravi pokušaj provale u službene prostorije Medžlisa IZ Gacko. "Šteta na vratima nije velika, ali je povrijeđen naš ponos“, ocijenio je ef. Bilalić. On je ovaj pokušaj provale prokomentirao kao vid zastrašivanja, jer je i ranije doživljavao slične provokacije i dobivao slične poruke. "Ne znam da li je nekome zasmetalo to što smo stavili bajrak na munaru tokom ovog mjeseca ili nije. Je li to nekoga isprovociralo? A ne znam ni zašto", pita se ef. Bilalić o motivima pokušaja provale u  službene prostorije.

Iz Centra javne bezbjednosti  i policijske stanice u Gacku se nisu željeli službeno oglasiti.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)