A+ A A-

Ramazanska čestitka mostarskog muftije Salem ef. Dedovića

Mostar, 27. juni 2014. – Mostarski muftija Salem ef. Dedović danas je uputio ramazansku poruku muslimanima na području Mostarskog muftijstva koju u cijelosti prenosimo:

muftija-salem-ef-dedovicBraćo i sestre !

Pred nama su značajni mubarek dani mjeseca ramazana, najznačajnije vrijeme koje muslimani imaju u svom kalendaru tokom godine. Ovo vrijeme treba da upotpunimo međusobnim razumijevanjem, pažnjom i različitim formama naših ibadeta. Nastojimo kroz ibadete ostvariti kvalitetan nivo naše vjerske svijesti, njegujući, prije svega, kvalitet naših međuljudskih odnosa i potpomaganja. Mjesec ramazan je blagodatno duhovno vrijeme koje u nama budi najpobožnija, najtanahnija i najkvalitetnija osjećanja. U ovom mubarek mjesecu očekujemo nadgradnju povjerenja, uspostavu mira unutar muslimanske zajednice. Očekujemo da će mubarek vrijeme ramazana biti naklonjeno našim potrebama i životima, da će društveni nam procesi biti naklonjeni, kako bismo mogli upotpuniti naše predanosti i pokornosti Dragome Bogu. Nadamo se da ćemo vrijednosti koje ćemo usvojiti tokom razamana naše okruženje učiniti boljim i povoljnijim. Nadam se da će mjesec ramzana na području naših medžlisa i džemata biti dani ispunjeni duhovnom energijom i snaženjem duhovnosti unutar muslimanske zajednice. Apeliram na sve naše džemate da otvorenim vratima naših džamija za sve vjerske aktivnosti uvjeren da će našim imami svojim aktivizmom i prednošću učiniti sve da naša međusobni odnosi dostignu kvalitetan nivo koji nam je potreban. Zato još jednom pozivam sve muslimane da vrijeme ramazana iskoristimo za jačanje onih vrijednosti koje nas objedinjuju, povezuju i učvršćuju, da zanemarimo sve ono što nas razdvaja, što nas dijeli i u čemu se ne možemo složiti. Vjerujem i siguran sam da imamo puno stvari koje su nam zajedničke i koje možemo međusobno podijeliti. Apeliram na muslimane da čuvamo snagu, energiju koje su nam prijeko potrebne u ovim izazovnim vremenima i na ovom trusnom području na kojem živimo. Apeliram na naše džemate koji su u prilici da pomognu svojoj braći i sestrama u drugim džematima, pogotovo onim koji su bili prognani pa su poslije rata reaktivirali svoje aktivnosti. S posebnom nadom očekujem da će ta pomoć biti usmjerena prema našoj braći i sestrama na području istočne Hercegovine od Nevesinja do Trebinja. Očekujem da će ta pažnja biti usmjerena našoj braći na području zapadne Hercegovine. Ramazan je prilika da pokažemo na djelu da možemo učiniti puno. Pozivam naše iseljenike koji će tokom ramazana biti u svojoj matici da obrate pažnju na društvene procese koji su pred nama, posebno tokom predstojećih izbora. Želja mi je da se na vrijeme prijave za opće izbore koji se održavaju u Bosni i Hercegovini. Pozivam sve muslimane da ovo vrijeme iskoristimo da pokažemo našu organiziranost i zajedništvo u našim džematskim aktivnostima i na svim drugim nivoima. Vrijeme ramazana je vrijeme koje nam je podario Uzvišeni Gospodar kako bismo stekli osjećaje o granicama, obavezama i dužnostima. Propuštene prilike se ne daju nadoknaditi. Stoga iskoristimo vrijeme koje je pred nama. S tim mislima upućujem iskrene čestitke svim muslimanima i muslimankama povodom nastupajućih mubarek dana ramazana.

Molim Uzvišenog Allahu da nas nadahne pokornošću i predanošću i da ovo ramazansko vrije protekne u miru, sreći zadovoljstvu. Amin!