A+ A A-

Mostar: Ramazan dočekan mevludom i hafiskom dovom

 

Učenjem mevluda u mostarskom džematu Balinovac sinoć je (26.6.2014.g.) i zvanično obilježio početak mjeseca ramazana. Mevlud su proučili ostarski imami a prigodne vazove održali su glavni imami Medžlisa IZ Mostar i Ljubuški, Ilham ef. Puce i Šemso ef. Germić. Džematski ima Adnan ef. Jakirović zahvalio se svim vjernicima koji su proteklih dana predano radili na urđenju džamija i džamijskih avlija.

pred-ram-akt-most-06-2014-1

„ Već nekoliko godina u džematu Balinovac - Podhum mevludom izražavamo našu radost dolaska najdražeg gosta. Za nas mjesec ramazan predstavlja novo rađanje ponosa i sreće“, kaže ef. Jakirović. Naglasio je kako muslimani u zapadnom dijelu Mostara tokom ramazana doživljavaju dvije radosti, jednu zbog duhovne nadgradnje, a drugu zbog čestih druženja sa vjernicima iz drugih dijelova grada. „Tokom ramazana organiziramo zajedničke iftare, svečanosti, često nam se pridruže i vjernici iz drugih džemata tako da i naš džemat oživi u punom smislu riječi“, kaže ef. Jakirović.

Šemso ef. Germić u svom govoru posebno je akcentirao potrebu jačanja svijesti o značaju vjerovanja i istrajnosti u prakticiranju svih obaveza. „ Mjesec ramazan sa sobom donosi lahkoću vršenja ibadeta, donosi iskrenost čovjeka pred samim sobom. Zato iskoristimo ovo vrijeme učeli Kur'an, razmišljajući o sebi, svojim obavezama ne samo prema Bogu već i prema našim porodicama, komšijama, rodbini. Vrijeme u kojem živimo je izazovno u svakom segmentu stoga iskoristimo ramazan kako bismo sebi jasno rekli šta je to dobro za nas, našu zajednicu, ljudski rod općenito“, poručio je ef. Germić. Mjeseca ramazan prema Takvimu Rijaseta IZ BiH nastupit će sutra nakon akašam namaza. Sutra će se klanjati i prvi teravih namaza,. Na području Medžlisa IZ Mostar teravih namazi klanjat će se u 60 džamija i mesdžida.    

Hafiska dova hafizi Indiri Mujkanović - Tulek

U prepunoj Karađoz-begovoj džamiji u organizaciji Centra za učenje Kur'ana jučer je (26.6.2014.g.) proučena hafiska dova mladoj hafizi Indiri Mujkanović - Tulek.

pred-ram-akt-most-06-2014-2

Hafisku dovu proučio je dr. Safvet Halilović profesor mlade hafize na Islamskoj pedagoškoj akademiji gdje je počela sa učenjem Kur'ana napamet. „Boljeg i radosnijeg načina da uđemo u mjesec ramazan u kojem je počela objava Kur'ana nije bilo“, upućujući selame brojnim zvanicama rekao je Ilham ef. Puce v.d. glavnog imama Medžlisa IZ Mostar. Ef. Puce je podsjetio kako je Mostar bio grad alima i hafiza te da mu se taj epitet iz dana u dan sve više vraća.

Posebnu radost sa okupljenim vjernicima podijelio je hafiz Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, koja je jedan od suosnivača Centra za učenje Kur'ana u Mostaru. Naime, on se obratio na ovoj svečanosti i kao član porodice nove hafize. „Karađoz-begova medresa će dati svoj maksimalni doprinos kako bi mladi ljudi krenuli putem izučavanja Kur'ana“, rekao je hafiz Tulek. U osvrtu na besprijekorno odan odnos Mostaraca prema Kur'anu kroz cijelu historiju rekao je kako je bilo vremena kad bi na sabah namazu u Karađoz-begovoj džamiji zajedno klanjalo po 50 hafiza.

U ime reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića skupu se obratio hafiz Abdulkadir Kadrić, profesor Medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom. Tumačeći vrijednosti učenja Kur'ana protumačio je islamsko učenje da su hafizi odabranici i na ovom i na budućem svijetu. Na ovom jer se žrtvuju na putu sticanja znanja i strpljenja a na budućem jer će imati posebne počasti kod svoga Gospodara. „Svi oni koji postignu titulu hafiza postigli su najbolje priznanje i ovoga i budućeg svijeta“, rekao je hafiz Kadrić.

Hafiza Indira Mujkanović Tulek rođena je 23.2. 1984.g. u Zenici gdje je završila osnovnu i srednju tehničku školu a potom i Islamski pedagoški fakultet. Hifz je počela učiti 2011.g. pred hafizom Halil ef. Mehtićem. Prije udaje 2013.g. i dolaska u Mostar naučila je svih 114 kur'anskih sura. U Mostaru je, kako to predviđaju pravila za buduće hafize još jednom provjerila svoje znanje pred kura hafizom Arminom Abazom, a nakon toga i pred komisijom Rijaseta IZ BiH od 2.6. do 16. 6. ove godine.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)