A+ A A-

Ramazanske poruke muftija mešihata IZ

 

Ramazanska poruka muftije dr. Aziza ef. Hasanovića

muftija-aziz-hasanovicU petak 27.06. 2014. sa zalaskom sunca počinje odabrani mubarek mjesec ramazan po 1435. put. To je IX. mjesec po Hidžri, a u njemu su posebnosti za muslimane cijelog svijeta: početak objave Kur’ana i post kao jedan od pet temelja islama. Za mjesec ramazan uvijek kazujemo da je mjesec Kur’ana, što zbog početka Objave u njemu, što zbog činjenice da vjernici s posebnom pobožnošću uče i tumače Kur’an bilo individualno ili zajednički putem mukabela u džamijama što doprinosi povezanosti među vjernicima u Božjoj poruci. Svakako je ovaj mjesec prigoda da preispitamo svoj odnos prema Kur’nu i svim normama koje nam Kur’an nalaže te da sačinimo vlastitu inventuru svojih postupaka i usklađenosti sa zahtjevima Kur’ana. Po riječima poslanika islama Muhameda a.s. ovaj mjesec je mjesec Božje milosti, međuljudskog praštanja i najbolja mogućnost i vrijeme oprosta grijeha od Uzvišenog Allaha dž.š.. Iskoristimo ovaj mjesec da svojim djelima sebi priskrbimo Božju milost te praštajući drugima steknemo oprost Božiji. Svakako najbolji put da to sve učinimo jeste da izvršavamo sve Božje odredbe, jedna od njih temeljna je u ovom mjesecu, a to je post koji prati molitva (namaz) kao i davanja za opće dobro kroz zekat i sadekatul-fitr.

Svi zahtjevi Božji u ovom mjesecu imaju zadaću da kod vjernika pobude ljubav prema čovjeku poglavito prema onima koji nemaju, a što je rezultat ljudske pohlepe zbog koje je ravnoteža narušena. Također i ljubav prema ugroženima uslijed ratnih događanja, prema obespravljenima zbog raznih vladajućih sustava, prema protjeranima zbog opasnosti po vlastite živote, prema iseljenima zbog poplava i klizišta. Cilj posta sa svim pratećim propisima u mjesecu ramazanu je da odgoji čovjeka koji je bogobojazan. Najveća garancija njegove osobnosti je bogobojaznost pa se često naglašava: „Ne boj se onog tko se Boga boji!“ Ovo je mjesec pomaganja potrebitim s toga pozivam sve vjernike u Jednoga Boga, bez obzira na njihovo prakticiranje vjere da pomognu osobama u poplavljenim područjima kako bi ublažili štetu koja ih je zadesila. Svaka pomoć je dobro došla.

U ovim odabranim danima molimo za mir u svijetu kao najveću svetost. Budimo od onih koji će pozivati u sveti mir, a ne u sveti rat, jer rat nikom ne donosi dobro. Osudimo sve one koji u ime vjere pozivaju na ubijanje nevinih ljudi, žena, djece, kao i one koji razaraju i pustoše gradove, sela i uništavaju sve do čega dođu. Svojim postupcima, položajima i odorama ne unosimo nemir i smutnju među ljude, širimo ljubav, jer je Bog izvor ljubavi!

S molbom Svevišnjem Bogu da nam nastupajući mjesec ramazan bude nova prilika i nadogradnja u našem vjerovanju te potvrđivanju istog kroz naša djela, Ramazan šerif mubarek olsun!, kaže se na kraju ramazanske poruke muftije dr. Aziza ef. Hasanovića.

 

Ramazanska poruka muftije dr. Mevluda ef. Dudića

mevlud-dudicDočekujemo mjesec Ramazan - mjesec Kur'ana, pojačanog ibadeta, humanosti i svijesti o Bogu, sebi i drugim ljudima.

Svjesni emaneta prema sebi, porodici, zajednici i ummetu, odričući se jela, pića i drugih užitaka od zore do zalaska sunca, tokom Ramazana jačamo imanski i moralno kako bismo uspješno stigli do cilja na ovome i budućem svijetu.

Idealu slobode i jedinstva približit ćemo se ukoliko u svojoj ličnosti izoštrimo imanske i moralne vrijednosti i unaprijedimo lijep odnos sa drugim ljudima.

Samo oni koji su svjesni svoje uloge na Zemlji povjerene od strane Stvoritelja i koji svakodnevno čiste svoju dušu ibadetom mogu uspješno izvršiti obavezu dobročinstva prema drugim ljudima.

U tom svjetlu, RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN svim pripadnicima islama u Srbiji - Bošnjacima, Albancima, Gorancima, Romima, Aškalijama i drugima, uz dovu da ga u zdravlju, rahatluku, bereketu, a nadasve ibadetu provedu, kaže se u ramazanskoj poruci muftije dr. Mevluda ef. Dudića.

 

Ramazanska poruka muftije Paše ef. Fetića

paso-ef-fetic2Kaže Allah Uzvišeni: “U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete”.

Draga braćo, cijenjene sestre!

Dolazi nam nam mjesec blagoslova, istinskog ibadeta, pokornosti i duševne sreće, mjesec Ramazan. On nam donosi Allahov rahmet i magfiret. S njim dolazi opraštanje grijeha, sigurnost od vatre i svjetlo koje je započelo da sija u njemu Kur’ani Kerim. U njemu je Lejletu-l-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Ko je provede u ibadetu biće mu oprošteni raniji grijesi.

Poslanik nam preporučuje da u ovom mjesecu tražimo put do Dženneta time što ćemo njegove dane u postu, namazima, učenju Kur’ana, zikru i razmišljanju provoditi. Takođe putem posvećivanja ovim ibadetima u mjesecu ramazanu osiguravamo sebi spas i zaštitu od Džehennema. U ovom mjesecu se buntovni šejtani sputavaju, a meleki pozivaju sve one koji žele dobro da ga u ovom mjesecu učine, jer se sva djela u njemu daleko više vrednuju nego li mimo ramazana.

Kad postimo, mi Allahu ibadet činimo, svoja srca bogobojaznošću punimo, i time ispunjavamo cilj propisivanja posta a to je bogobojaznost.Putem posta snažimo naše duše i osposobljavamo ih da nad prohtjevima i strastima zavladaju i pod kontrolu ih stavljaju kako bismo od grijeha daleko bili.

Kompletan ramazan je radost za vjernička srca, ali on donosi i dvije posebne radosti. Jedna je na Dunjaluku tj. iftarska radost koju svaki dan doživljavamo kada se iftarimo, a druga radost na Ahiretu kada ćemo od Allaha posebno biti nagrađeni, jer post je djelo koje Allahu pripada i za koje će posebno nagrađivati.

Mjesec Ramazan nam pruža bezbroj blagodati koje trebamo iskoristiti. Iftari, zajednički namazi, teravije, mukabele i druženja su prilika da tokom ovog odabranog mjeseca preispitamo sami sebe i svoj odnos prema Allahu, Poslaniku a.s., prema džematu, kao i prema svojoj braći i sestrama. Nadam se da ćemo čineći ibadete ovogodišnjeg mjeseca Ramazana ojačati svoj iman, svoje zajedništvo i sve ono što krasi dobro organiziranu zajednicu muslimana.

Mjesec Ramazan je prilika da posebno povedemo računa o jačanju međuljudskih odnosa. Nastojmo što više pomagati jedni drugima jer ukras jednog muslimana i muslimanke jeste pomoći bratu, sestri, komšiji, prijatelju. Nastavimo i dalje da pomažemo svima onima kojima je naša pomoć potrebna, našoj braći i sestrama u BiH, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Siriji, Palestini i drugim zemljama.

Ispunimo svoje obaveze prema Allahu, putem posta, zekata i sadekatul-fitra, prema drugima putem popravljanja naših međusobnih odnosa, prema zajednici putem njenog čuvanja i jačanja.

Molim Allaha dž.š., da predstojeće mubarek ramazanske dane provedemo u istinskom ibadetu, dobrom zdravlju, međusobnom uvažavanju i rahatluku i da putem ramazan zaslužimo oprost naših grijeha. Ramazan-i-šerif mubarek olsun! , kaže se na kraju ramazanske poruke muftije Paše ef. Fetića.