A+ A A-

Potpisan sporazum o saradnji Muftijstva zeničkog i HO MFS „Emmaus“

U srijedu, 25. juna 2014. godine u Uredu muftije zeničkog potpisan je sporazum o saradnji između Muftijstva zeničkog i Humanitarne organizacije Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus.

Sporazumom koji su potpisali muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i gosp. Hamzalija Okanović, direktor HO MFS ''Emmaus'', predviđena je saradnja u realizaciji razvojnih i humanitarnih programa i projekata od zajedničkog interesa i u službi građana BiH.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj mr. Bajro ef. Džafić.

Direktor gosp. Okanović  na navedenom prijemu u Uredu muftije uručio je priznanje Međunarodnog foruma Solidarnosti ''Emmaus'' mufiji zeničkom za nesebičnu pomoć i doprinos u realizaciji projekata ove humanitarne organizacije.

Muftija zenički zahvalio se diraktoru gosp. Okanoviću na dosadašnjoj saradnji i iskazao spremnost da ista bude i dalje nastavljena, posebno u projektima humanitarnog rada i socijalnog zbrinjavanja ugroženih kategorija stanovništva.

Humanitarna organizacija MFS ''Emmaus'' osnovana je početkom 1999. godine u Gračanici, sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna.

Tokom dugogodišnjeg djelovanja u BiH i široj regiji, MFS ''Emmaus'' je realizirao niz projekata kojima je pružena pomoć za više hiljada korisnika, uključujući izbjeglice, raseljena lica, žrtve trgovine ljudima, stare i iznemogle osobe, beskućnike, osobe sa blagim mentalnim retardacijama, mlade sa problemima i mlade iz ugroženih/rizičnih grupa.

 

  • 0000

S P O R A Z U M  O  S A R A D NJ I

zaključen između

Udruženja „HO Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus“ Klokotnica, 74207 Doboj Istok, koga zastupa Direktor Hamzalija Okanović (u daljnjem tekstu: MFS - EMMAUS), s jedne strane,

i

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo zeničko, ul. Muhameda S. Serdarevića br. 10, Zenica, koga zastupa Muftija zenički Ejub ef. Dautović (u daljnjem tekstu: Muftijstvo), s druge strane

Član 1.

Ugovorne strane su se dogovorile da sklope sporazum o saradnji koji ima za cilj da ojača saradnju, međusobno razumijevanje i razvoj na poljima humanitarnih radnji, ljudskih prava,  obrazovanja i istraživanja.

Član 2.

Ugovorne strane potvrđuju da će se posvetiti cilju sporazuma kako u svojim sjedištima tako i na terenu i na taj način obezbijediti njegovu uspješnu realizaciju. Ovim sporazumom, strane se obavezuju da kroz zajedničku posvećenost slijedećim ciljevima izgrade uspješnu saradnju na slijedećim poljima:

-              razumijevanje svoje uloge i odgovornosti ;

-              postavljanje visokih standarda ponašanja;

-              poticanje na polju razvoja humanosti;

-              poboljšanje pristupa za savjetovanje i saradnju, uključujući i razmjenu informacija;

-              poticanje unapređenja sistema obrazovanja;

-              stipendiranje i promovisanje osnovnog i srednjeg obrazovanja u cilju prikupljanja sredstava u te svrhe;

-              humano djelovanje i pomaganje stanovništva marginaliziranog socijalnog  i zdravstvenog statusa, sa akcentom na prognaničku i povratničku populaciju;

-              poboljšanje uvjeta života krajnjim korisnicima;

-              koordiniranje programa planiranja i implementacije;

-              saradnja na izradi projektnih prijedloga;

-              pronalazak rješenja;

-              dopunjavanje u aktivnostima;

-              efektivno korištenje resursa;

-              učenje na osnovu međusobnih akcija, iskustava i sposobnosti;

-              razmjena iskustava, organiziranje konstruktivnih druženja predstavnika ugovornih strana;

-              posredovanje u uspostavi saradnje i umrežavanju sa drugim organizacijama, institucijama, licima, koji mogu doprinijeti ostvarivanju pojedinačnih i zajedničkih ciljeva sporazumnih strana.

Član 3.

Na osnovu ovog Sporazuma ugovorne strane će kompromisno djelovati u cilju unapređenja sistema pružanja usluga licima u stanju socijalnih, zdravstvenih i drugih potreba.

Član 4.

Ovaj Sporazum se zaključuje na period od 10 godina, uz mogućnost produžetka Sporazuma.

Sporazum može raskinuti bilo koja ugovorna strana pismenim obavještenjem o raskidu sporazuma uz otkazni rok od 3 (tri) mjeseca.

Član 5.

Ugovorne strane su saglasne da će se pridržavati odredaba ovog Sporazuma.

Član 6.

Sporazum je sačinjen u 4 (četiri) istovjetna primjerka od kojih svaka strana zadržava po 2 (dva).

Član 7.

Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja.