A+ A A-

Održana sjednica Savjeta muftije sarajevskog

 

U srijedu, 18. juna 2014. godine u Uredu muftije sarajevskog održana je predramazanska sjednica Savjeta muftije sarajevskog.

Sjednicom je predsjedavao muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, a prisustvovali su joj svi glavni imami sa područja Muftijstva sarajevskog i direktor medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom.

sjed.sav.mu.sar-06-2014-1

Na sjednici se razgovaralo o posljedicama nedavnih elementarnih nepogoda koje su zahvatile našu zemlju. Konstatirano je da su štete na imovini i objektima Islamske zajednice na području muftijstva minimalne. Najozbiljniju štetu doživjela je džamija u džematu Dobrinje koja je poplavljena, ali na kojoj su radovi na sanaciji već u toku, i prema riječima glavnog imama Midhat-ef. Čakalovića, objekat će biti spreman za korištenje do početka mjeseca ramazana.

Nakon što su svi prisutni na sjednici podnijeli kratke usmene izvještaje o aktivnostima na polju pomoći ugroženom stanovništvu u poplavama i klizištima, muftija Ljevaković je pohvalio visok stepen odgovornosti koju su službenici i institucije Islamske zajednice pokazali u ovoj kriznoj situaciji, te pozvao na blagovremeno dostavljanje cjelovitih pisanih izvještaja prema Operativnom štabu IZ, kako bi se mogli pripremiti i zvanični kumulativni podaci o tome.

Analizirani su i rezultati nedavno završenog takmičenja polaznika mektebske pouke na nivou Rijaseta, prezentirane planirane ramazanske aktivnosti pojedinih medžlisa, te usaglašen okvirni plan prema kojem će muftija Ljevaković tokom ramazana posjetiti sve medžlise. Utvrđeno je i da će se teravih namaz ove godine na području Muftijstva sarajevskog klanjati na ukupno 546 mjesta.