A+ A A-

Obilježena 22. godišnjica stradanja Bošnjaka u Bosanskom Novom

U nedjelju, 22.06.2014. godine, MIZ Bosanski Novi je u suradnji sa porodicama nastradalih i ubijenih Alićana i Ekićana  obilježio je 22. godinu od stradanja, od ubijanja 27 nevinih Bošnjaka-muslimana u naselju Alići/Ekići. Obilježavanje je započelo na šehitlucima u Blagaj Japri učenjem fatihe pred dušu svih novskih i bosanskih šehida a zatim se organizirano u koloni krenulo prema naselju Alići/Ekići i mjestu masovne grobnice gdje su pronađeni ostatci jednog dijela od 27. ubijenih muslimana. Obilježavanje je započelo učenjem jasin-i-šerifa i tevhid-i-kelama od strane imama MIZ Bosanski Novi te dovom koju je proučio bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

100-obl-strad-bos-bn-06-2014-1

Nakon proučenog tevhida u ime porodica ubijenih, prisutnima, se obratio Bekir ef. Alić koji je pozvao nadležne da rade svoj posao, te da odlaganje procesuiranja odgovornih za ovaj zločin čija se imena i prezimena znaju predstavlja " šamar u miru " porodicama ubijenih.

 Obilježavanju je prisustvovao i Mujo Begić- šef ureda za traženje nestalih u Bihaću koji je istakao da su dešavanja koja su zadesila Aliće i Ekiće, Bosanski Novi, kao i cijelu BiH 92. godine nešto se se sistematski i organizirano planiralo dugi niz godina. To dokazuje ističe Mujo Begić: " i srpski dokument kojeg sam nedavno čitao u kojem stoji da je Bosanski Novi na strateškom mjestu ostvarivanja srpskih ciljeva. Ne trebamo se zavaravati šta je bio jedan od tih ciljeva. Cilj je bio da nema više muslimana u Bosanskom Novom, u BiH, ali Alićana/Ekićana je bilo i biće ih i dalje ako Bog da. "

Skupu se obratio i Selim Ekić-potpredsjednik Skupštine Opštine Bosanski Novi koji je istakao da čovjek u ovakvim situacijama ne može ostati ravnodušan, te da se moramo boriti u cilji dovođenja krivaca za ovaj zločin prede lice pravde.

U ime MIZ Bosanski Novi glavni imam Medžlisa, prof. Elvir ef. Vakufac je istako da su stanovnici Alića/Ekića, kao i svi Novljani, jer su ubistva ovih muslimana sinonim za sve novske šehide kojih ima preko tri stotine, doživjeli tri nepravde, tri " genocida ". Prvi se desio tog dana, te noći kad su naše komšije ubili našu braću i sestre. Drugi se desio kad su ti isti Srbi, pokušavajući prikriti zločin na način da su pokušali prekopati grobnicu, koja se nalazi na mjestu gdje mi danas stojimo, i jednim dijelom su to i učinili jer od 27 ubijenih do sada je pronađeno samo 6 kompletnih tijela. Treći " genocid " se događa od strane Tužilaštva BiH koji, iako je sve kristalno jasno shodno svjedocima i dokazima i dalje ne žele uzeti ovaj slučaj i početi sa njegovom realizacijom. Pozivali smo ih da prisustvuju ovom obilježavanju, pozivali smo ih da im ručno uručimo peticiju koju smo mi Novljani prikupljali u svrhu ubrzanja procesuiranja ovog slučaja ali rekli su nam da vršimo pritisak na njih. Sramota!

Na kraju se obratio i muftija bihaćki Hasan ef. Makić koji je prisutnima poručio da su Novljani, Alićani i Ekićani, bili u ogromnim iskušenjima tih godina, da su doživjeli veliku nepravdu koja se mora ljudskim kriterijumima kazniti kroz dovođenje odgovornih pred lice pravde.

Klanjanjem podne namaza završeno je obilježavanje 22. godišnjice od stradanja 27. muslimana u jednom danu u Bosanskom Novom u naselju Alići/Ekići.

Amir ef. Kalender