A+ A A-

U Goraždu svečano otvoren Islamski centar

U petak, 20. juna 2014.godine, u Goraždu je svečan otvoren novoizgrađeni Islamski kulturno-obrazovni centar ''Sultan Mehmed Fatih II''.

Izgradnja ovog centra trajala je nepunu godinu dana. Protokol o izgradnji zgrade Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu, te uređenju harema Kajserija džamije i okoline kompleksa potpisan je u aprilu 2013.godine u sjedištu Diyaneta Republike Turske u Ankari. Vlasnik objekta je Medžlis Islamske zajednice Goražde, a izgradnju su finansirale  turske općine Keçiören iz Ankare i Şahinbey iz Gaziantepa.  Koordinator izvedbe projekta bila je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) - Predstavništvo za Bosnu i Hercegovinu, izvođač radova goraždanska firma OKAC d.o.o., a nadzorni organ za izvođenje radova sarajevska firma CONING d.o.o. Kamen temeljac za izgradnju zgrade Centra postavljen je uoči 27.noći ramazana 1434.h.godine, odnosno 03.augusta 2013.godine.

Zgrada Islamsko kulturno-obrazovnog centra sadrži učionice, zbornicu i priručnu biblioteku, amfiteatar, kancelarije uprave centra, Ured muftije goraždanskog, musafirske sobe i restoran. U okviru ovog projekta izgrađena je i kotlovnica iz koje će se zagrijavati zgrada Centra, Kajserija džamija i abdesthane.

Prvi dio programa svečanog otvorenja počeo je džuma namazom u Kajserija džamiji u Goraždu, a hatib je bio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Drugi dio programa počeo je ilahijama i kasidama na bosanskom i turskom jeziku u izvedbi hora ‘Selsebil’ iz Goražda, te intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Prisutnima su se prigodnim govorima obratili: načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, muftija Hamed ef. Efendić, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prim. dr. Emir Frašto, načelnici općina Keçiören i Şahinbey Mustafa Ak i Mehmet Tahmazoğlu,  koordinator TIKE za Balkan i Jugoistočnu Europu  Mahmut Çevik,  poslanica AK partije u Parlamentu Republike Turske Nurdan Şanlı, turski parlamentarac i potpredsjednik AK partije Salih Kapusuz, zamjenik potpredsjednika Ak partije Abdulhamit Gül, te zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Smajić. Kur'ansko ašare pred dovu proučio je savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske Hasan Atli, a dovu je proučio muftija Keçiörena Ihsan ef. Ilhan. U okviru trećeg dijela programa svečano je otvoren Centar, a u njegovim prostorijama načelnici Mustafa Ak i Mehmet Tahmazoğlu su potpisali vakufname na bosanskom i turskom jeziku, te time i zvanično označili završetak radova i predaju objekta Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je za poseban doprinos izgradnji ovog centra dodjelio zahvalnice muftiji Hamedu ef. Efendiću, te načelnicima Mustafi Aku, Mehmetu Tahmazoğluu i dr. Muhamedu Ramoviću, a Muftijstvo goraždansko zahvalnicu je dodijelilo dosadašnjem direktoru Predstvništva TIKE za Bosnu i Hercgovinu dr. Zülküfu Oruçu i zamjeniku načelnika Općine Keçiören Reşatu Özcanu.

U pripremama ove svečanosti, pored Islamske zajednice, učestvovali su Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općina Goražde. Svaka od spomenutih institucija uradila je svoj dio dogovorenih aktivnosti i time izkazala svjesnost o važnosti i vrijednosti Islamskog kulturno-obrazovnog centra 'Sultan Mehmed Fatih II' za njegove buduće korisnike.

Dženan Imamović

(FOTO: Anadolija)

  • 0101