A+ A A-

Održana sjednica Ekonomskog savjeta Mešihata IZBNJ

Wiesbaden, 20.06.2014.g. – U prostorijama Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u Wiesbadenu u četvrtak, 19.06.2014. godine, održana prva sjednica Ekonomskog savjeta Mešihata. Sjednici su pored predsjednika zajednice, Edina Atlagića prisustvovali članovi Ekonomskog savjeta Nagib Mujkić, Nihad Bećirović, Rasim Bedak, Edin Dudo (putem video linka) kao i generalni sekretar IZBNJ, Zenahir Mraković i referent Mešihata za finansije, Sulejman Spahić.

ek-sav-izbnj-sjed-06-2014-1

 

Predsjednik Atlagić je u svom uvodnom izlaganju članove Ekonomskog savjeta najprije upoznao sa trenutnim stanjem u pogledu izvora finansiranja zajednice i njeznih projekata, ističući pri tome da niko nemože biti zadovoljan činjenicom da se zajednica primarno finansira iz sredstava članarine, zekata i sadekatu-l-fitra itd. Predsjednik je istakao da bi polja djelovanja mogla biti znatno šira. Na taj način mogao bi se poboljšati ekonomski položaj zajednice u cjelini, što bi dugoročno osiguralo sredstva za šire i djelotvornije vjersko-prosvjetne i ostale aktivnosti zajednice. „Stoga je pred nama važan zadatak na iznalaženju dodatnih trajnih izvora iz kojih će se finansirati aktivnosti i projekti zajednice“ – istakao je između ostalog Atlagić.

Učesnici su analizirali modele privrednog djelovanja drugih muslimanskih organizacija u Njemačkoj navodeći posebno kao primjer poslovno djelovanje turskih organizacija od čijeg znanja i iskustva naša zajednica može uveliko profitirati. Pomenute su djelatnosti poput pokopnog društva, dženazetskog fonda, distribucija vjerske literature uz saradnju za izdavačkim kućama iz BiH i Sandžaka, organiziranje vjerskih i ostalih putovanja, distribucija prehrambenih artikala iz domovine (dugoročno) itd.

Istaknuto je da IZBNJ djeluje u pravnom okviru građanskog udruženja čime su mogućnosti za poslovno djelovanje znatno ograničene. Zaključeno je da je neophodno uspostavljanje posebnog pravnog subjekta za privredno djelovanje, koje bi bilo u vlasništvu IZBNJ. S obzirom da u tom pogledu postoji nekoliko mogućnosti, koje su načelno razmatrane, dogovoreno je da se najkasnije do kraja mjeseca augusta uradi detaljna pravna i ekonomska analiza i za IZBNJ iznađe najbolja forma za poslovno djelovanje.

Da podsjetimo, Mešihat IZBNJ je na svojoj sjednici održanoj u februaru 2014.g. imenovao  Ekonomski savjet koji će u narednom periodu ispitati mogućnosti i detalje vezano pokretanje privrednih djelatnosti. Ekonomski savjet sačinjavaju uspješni privrednici i dokazani aktivisti IZBNJ: Edin Dudo (Hamburg), Rasim Bedak (Schwäbisch-Gmünd), Nagib Mujkić (Offenbach) i Nihad Bećirević (Bielefeld).

Z.M