A+ A A-

Nastavak aktivnosti 504. Ajvatovice

Promocije knjiga u Donjem Vakufu i Vitezu

U srijedu, 18. juna u Pruscu u Domu Hasan Kjafije Pruščaka,  promovisana je knjiga "Zapadna Bosna", autora Kasima Mujagića.

U utorak, 17. juna u Vitezu je promovisana knjiga "Riječ po riječ...", autora Bajre Perve. Pored autora promotor je bio i muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, a moderator Lejla Bešo-Haskić, profesorica u Elči Ibrahi-pašinoj medresi.

U Bugojnu Međunarodna smotra folklora

U okviru 504. “Dana Ajvatovice” u Bugojnu je u srijedu (18.06) u Sportskoj dvorani Kulturno-sportskog centra održana 14. smotra folklora. Organizator ovog događaja, koji se tradicionalno održava tokom trajanja  velike vjersko-kulturne manifestacije, bio je Gradski folklorni ansambl “Bugojno”.

I ovaj put, poklonici folklorne tradicije su uživali u nastupima kulturno-umjetničkih društava iz mnogih gradova BiH. Program Smotre počeo je nastupom folklorne grupe  NVO “Sunce”, a nakon toga su nastupili članovi Dječijeg ansambla GFA “Bugojno”. Po jednu koreografiju izveli su potom članovi KUD “Hasan Kjafija Pruščak” iz Prusca, Folklorna sekcija BZK “Preporod” Gornji Vakuf,  KUD “Duvanjski biseri” iz Tomislavgrada i  KUD “Nakib Abdagić Kiban” iz Donjeg Vakufa. Također, u programu Smotre predstavili su se i članovi KUD “Turbe”  iz Turbeta, KUD “Karaula” iz Karaule, KUD “Neretva” iz Jablanice, KUD “Visoko” iz Visokog , KUD “Blagaj” iz Blagaja i KUD “Saobraćajac” iz Sarajeva.

Smotru je završio domaćin, članovi Prvog ansambla koji su, u pratnji Narodnog orkestra, odigrali jednu koreografiju iz bogatog repertoara.

U Bugojnu predstavljen i projekat „Zaltni srednji vijek“

U okviru manifestacije „504. Dani Ajvatovice“ u zgradi Medžlisa Islamske zajednice Bugojno predstavljen je projekat „Zlatni srednji vijek“. Prezentaciju projekta predstavili su profesori Elvedin Subašić i Safer Muminović, dok je projekat uradila grupa entuzijasta na osnovu činjenice da se u Evropi srednji vijek označava kao mračno doba.

Projekat ima za cilj promovisanje univerzalnih vrijednosti, kako naučnih tako i tehničkih i civilizacijskih dostignuća koja su proistekla iz islamskog habitusa, dok predstavlja kartu na kojoj su označena mjesta i islamski mislioci koji su svojim otkrićima ili usavršavanjem postojećih, te pokretanjem novih naučnih disciplina, doprinijeli razvoju svjetske civilizacije.

  • 0101

(www.muftiluk-tr.ba)