A+ A A-

IZB u Njemačkoj: Održani predramazanski sastanci u Hannoveru, Frankfurtu i Ulmu

 

Sastanak u Hannoveru

U ponedjeljak 09. Juna 2014. godine nakon podne – namaza džemat Hannover je bio domaćin predramazanskom sastanku predsjednika i imama Medžlisa Hamburg – Berlin, poznatijeg kao ‘Regija Nord’. Sastanku je prisustvovala većina predstavnika džemata ovog Medžlisa, na kojem se, između ostalog, razgovaralo o pripremama za predstojeći mubarek mjesec Ramazan, kao i humanitarnim aktivnostima džemata za pogođene u poplavama u Bosni i Hercegovini, završnici mektebske godine, te privremenom formiranju struktura Medžlisa.

pred-sas-izbnj-06-2014-1

Posebnost i počast ove sjednice je svakako bilo i prisustvo Muftije IZBNJ Paše ef. Fetića, koji je iskoristio priliku da sa imamima i predsjednicima razmijeni mišljenja i iskustva, kao da uputi određene smjernice za budući rad džemata i Medžlisa.

Medžlis IZBNJ Hamburg – Berlin je specifičan po tome što su džemati međusobno izuzetno udaljeni, toliko da između pojedinih džemata stoji i razdaljina od 500 km, a pored toga džemati su smješteni u više Saveznih zemalja čiji zakoni su često različiti kada su u pitanju religijske zajednice, što svakako otežava efikasan rad samog Medžlisa. Sve su ovo izazovi koji stoje pred nama, kako da na najbolji i najefikasniji način uredimo Medžlis učinimo ga funkcionalnim i pored pomenutih teškoća.

Pripreme za mubarek mjesec Ramazan su zauzele posebno mjesto na ovoj sjednici te se prisutnima obratio i Muftija, kao i glavni imam. Ramazan će i ove godine biti obilježen dugim danima posta, kao i kasnim iftarima i teravijama, te se imamima i predsjednicima savjetovalo da se shodno uslovima povede računa o iskorištavanju vremena, kao i olakšavanju džematlija, ne duljeći previše ni s namazima, ni sa predavanjima. Teravih – namaz će se klanjati dvadeset rekata, a prije teravih – namaza data je preporuka da imami drže kratka predavanja u trajanju do pet minuta. Izražena je nada da će se u svim džematima učiti mukabela, gdje za to postoje realne mogućnosti. Posebno je, svima imamima i predsjednicima, naglašena Fetva o zekatu i sadekatu-l-fitru, te se ukazalo da u tom segmentu ne smije biti odstupanja, a džematski odbori zajedno sa svojim imamima su dužni da šire ispravno razumijevanje jednog od temelja islama, zekata, kao i sadekatu-l-fitra. O tome je Gl. imam posebno govorio i dao određene smjernice kako da se djeluje u toku mjeseca Ramazana, osvrćući se na prošlogodišnji učinak izraženo je da prostor za poboljšanje i napredak postoji, te da se svi zajedno moramo uključiti kako bi uistinu ispunili emanet koji je pred nas stavljen.

Potom su ukratko izneseni izvještaji mu'allima o radu u mektebu, kao i humanitarnim aktivnostima koje su sprovodili i sprovode džemati naše Regije, istaknuto je da se dosada mnogo toga uradilo, pored novčanih sredstava koje će biti upućene preko Islamske zajednice, džemati su skupljali i materijalnu pomoć, te je iz skoro svih džemata poslan jedan ili više kamiona pomoći, ili je u toku prikupljanje i skoro slanja humanitarne pomoći.

Na kraju je muftija Pašo ef., Fetić, u znak počasti i poštivanja, dodijelio je najstarijem imamu na Medžlisu Hamburg-Berlin Mustafi ef. Ribiću „Monografiju IZBiH“. Sjednica je završena dovom Muftije.

Noć prije sastanka u Hanoveru, muftija Fetić posjetio je džemat Bilefeld gdje je prije akšam namaza održao predavanje na temu; Vrijednosti mjeseca Ramazana. Nakon predavanja i klanjanja akšam namaza razgovaralo se o aktivnostima u džematu, te o saradnji sa susjednim džematima i medžlisom.

Sastanak u Frankfurtu

Sastanak je održan u subotu; 14. juna, u BIZ Frankfurt sa dnevnim redom u kojem je centralna tačka bilo predstavljanje Ramazanskog plana aktivnosti u džematima i na nivou Medžlisa Frankfurt. Nakon ašereta Plan je predstavio glavni imam Ishak Alešević. Poslije se u diskusiju uključilo nekoliko imama i predsjednika džemata da bi zaključnu riječ na ovom sastanku koji je imao radno-svečani karakter dao muftija Pašo ef. Fetić.

pred-sas-izbnj-06-2014-2

On je u ramazanskoj poruci naglasio jačanje međusobne povezanosti bošnjačkih džemata kao i unutar džemata jačati bratsku saradnju i saosjećajnost. Završen je period osnivanja džemata počinje period čvršćeg vezivanja. U ovom smislu predložio je da četiri bošnjačka džemata Grada Frankfurt izađu jedinstveno sa zajedničkim iftarom, ili zajedničkim izlaskom na bajramski namaz, ili bajramsku svečanost. Situacija u BiH ponovno nas tjera i podsjeća na obaveze prema narodu i državi kako na humanitarnom planu usljed katastrofalnih poplava, masovne nezaposlenosti i slično, tako i na planu obaveza građanina koja se ogleda u izlasku na predstojeće oktobarske izbore u BiH. Posebnu pažnju posvetimo braku, porodici, ali i svakom pojedincu iz naše Zajednice. Naše kušnje i u BiH i u Sandžaku nisu ni veće ni teže u odnosu na kušnje ostalih muslimanskih naroda. Daju se prevazići. Pozivam posebno džematska rukovodstva i imame da budu lokalno čvrsto uvezani ali i vertikalno unutar IZBNJ, pa sve do vrha Rijaseta IZ. Na kraju srdačne čestitke i dobre želje svima vama! Ljubazni domaćini na čelu sa Muharem ef. Šabićem prisutne su poveli u obližnji restoran gdje su im priredili obilnu večeru nakon koje se nastavilo druženje uz međusobna čestitanja za predstojeći Ramazani-šerif.

Sastanak u Ulmu

U nedjelju 15.06.2014, održan je predramazanski sastanak imama i predsjednika Medžlisa Štuttgart/B-W u džematu Ulm, na kome su učestvovali predstavnici četrnaest džemata. Na sastanku se najviše govorilo o pripremama za predstojeći Ramazani-šerif, a podnešeni su i izvještaji džemata o prikupljanju pomoći za poplavljena područja u Bosni i Hercegovini.

pred-sas-izbnj-06-2014-3

O važnosti mjeseca Ramazani-šerifa govorio je muftija Pašo ef. Fetić i ukazao da treba posebnu pažnju posvetiti duhovnosti i moralnom odgoju u radu sa džematlijama. On je naglasio dvije kur`anske poruke koje bi trebalo pojašnjavati u svoj svojoj širini i ljepoti;…“a bolje vam je, nek znate, da postite.“i …“Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate,…“kako bi naše džematlije razumjeli velike koristi i dobiti od posta, te kako naš Gospodar postom uzdiže i ukazuje počasti svome robu, a ne kažnjava ga i opterećava. Glavni imam Enver ef. Pašalić predložio je aktivnosti na medžlisu; ramazanske vaktije su dostavljene u džemate, blokovi zekata i sadekatul-fitra bit će dostavljeni do početka Ramazana, preporučuje se zamjena imama na teravijama, zajednički iftar na medžlisu, zajednički iftari u džematima, imami su dužni klanjati dvadeset rekata teravije, da se posveti posebna pažnja pojašnjenju propisa zekata i sadekatul-fitra u džematima. Nakon ovih izlaganja uslijedile su diskusije, prijedlozi i pitanja. Podnešeni su izvještaji o akcijama u džematima na prikupljanju materijale i novčane pomoći za područja pogođena nedavnim poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini. Svi džemati na području ovog medžlisa aktivno su se uključili u prikupljanju i slanju pomoći u hrani, vodi, higijenskom i medicinskom materijalu, lijekovima, odjeći i novcu. Do sada je poslato deset kamiona i isto toliko buseva sa potrepštinama na područja Zeničkog, Tuzlanskog i Banjalučkog muftijstva. Neki imami i predsjednici džemata bili su na licu mjesta i uručivali pomoć po džematima i mjesnim zajednicama. Novčana sredstva uplaćena preko Mešihata IZBNJ na poseban račun Rijaseta IZ u BiH iznose od jedne do osam hiljada eura po džematu. Zaključeno je da se predloži Rijasetu IZ u BiH da prikupljena sredstva džemata IZBNJ budu realizovana u stambene projekte na terenu uz dogovor sa Mešihatom IZBNJ. Sastanak je završen dovom, nakon čega je uslijedilo klanjanje ikindije namaza i ručak.

I.A.