A+ A A-

Prvi kongres vjernica u BiH

 

Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, dr. Dževada Šuško i naučnoistraživačka asistentica mr. Sumeja Ljevaković-Subašić prisustvovale su Prvom kongresu vjernica u BiH održanog od 12. do 15. juna u Etno selu Herceg u Međugorju. Kongres je organizovan od strane Međureligijskog vijeća u BiH.

1-kong-vjer-bih-06-2014-1

Predsjednik Međureligijskog vijeća BiH Husejin Smajić je 13. juna svojim obraćanjem svečano otvorio Prvi kongres na kojem se okupilo više od 100 žena vjernica muslimanki, pravoslavnih hrišćanki, rimokatolkinja i Jevrejki iz svih dijelova BiH.

Na otvaranju su se video porukom obratili i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Vinko kardinal Puljić i gospodin Jakob Finci.

Ovom otvaranju prisutvovali su i predstavnici Ambasade SAD u BiH i nevladine organizacije "World Vision-a" koji su bili i glavni donatori ovog kongresa, kao i gosti iz Južne Koreje koji su prisustvovali ispred pokreta 'Svjetske mirovne fondacije'.

Na kongresu su se sa izlaganjem obratili prof. dr. Dino Abazović, dr. Zlatiborka Popov-Momčinović, Ljilja Zovko, zastupnica u Zastupničkom domu Federacije BiH, Mr.sci. Belma Bešlić, Mr.sci. Iskra Tabaković, kao i Slađana Ujić, dobitnica nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu u 2013. godini, koju dodjeljuje Vrhovna svjetska ženska fondacija (World Women Summit Foundation).

Kroz izlaganja i diskusiju tematizirano je stanje u građanskom društvu kroz različite teme koje tretiraju pitanje porodice, i to o problemima jednoroditeljskih porodica, nasilja u porodici i nasilja nad djecom, prevenciji predrasuda o drugima kroz vjeronauk, položaju žene na selu te o aktivizmu i položaju žena generalno.

Zatvaranje kongresa je upriličeno 15. juna kada su izneseni i zaključci i platforma za dalje djelovanje.

(www.iitb.ba)