A+ A A-

U Mostaru svečano obilježena mubarek noć Lejletu-l-Berat

Mostarski imami u povodu mubarek noći Lejletu-l-Berat sinoć (12.06) su u Ćose Jahja hodžinoj džamiji na Musali poručili mevlud i šerif. U programu su nastupili i članovi hora El-Misbaha. Prigodan vaz o značaju Lejletu-l-Berata održao je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Uvodne napomene u ime džemata Carina – Musala, koji se potrudio da se ugodnu atmosferu u prelijepoj džamiji, okupljenim vjernicima uputio je Amir ef. Delić napomenuvši pri tom od kolikog je značaja zajedničko razumijevanje, poštivanje i potpomaganje u stvarima vjere.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović u svom obraćanju govorio je o vrijednostima  mjeseca ša'bana i mubarek noći Lejletu-l-Berata. „Ovaj mjesec i ova noć nas uvode i pripremaju u blagoslovljeno vrijeme mjeseca ramazana. Od posebnog značaja je to što smo se mi svi večeras opredijelili da budemo dio ovoga džemata, ove zajednice, da budemo u ibadetu i da budemo u zajednici“, naglasio je muftija Dedović ocijenivši kako su to jasnu znakovi opredjeljenja da se dalje gradi i izgrađuje zajedništvo kako bi se ojačala unutrašnja snaga i sposobnost koji su preduvjeti za izgradnju zdravog društva. „Samo tako ćemo ostati stameni i nepokolebljivi“, rekao je muftija Dedović.

Podsjetio je kako je u noći 15. ša'bana došla Božija naredba o promjeni kible, umjesto Bejtu-l-makdisu muslimani su se ponovo okretali u svojim molitvama prema Časnoj Kabi.  „ Od tog trenutka pa do kraja svijeta i vijeka jedinstveni pravac muslimana biće Kaba, u našim namazima, mislima i našem vjerovanju“, rekao je muftija Dedović.

U daljem tumačenju kur'anskih ajeta koji govore o ovom događaju muftija Dedović je istakao važnost jedinstva muslimanske zajednice u njenom pravcu, djelovanju i razvijanju. „ Ako su se neke ranije generacije pogubile s tog pravca mi to nipošto ne bismo trebali učiniti. Imamo sve kohezivne elemente na ovom svijetu koje nas objedinjavaju, knjigu Kur'an, kiblu, sunet, jedinstven orijentir i cilj. Svjedoci smo dešavanja u muslimanskom svijetu, nerazumijevanja i nesporazuma kojih ima među muslimanima. To dokazuje da zajednica nije na putu onoga o čemu Kur'an govori, da bude Ummeten vesata (zajednica koja okuplja i objedinjuje). Naša je obaveza da slijedimo Muhameda a.s. u svim svojim postupcima, od ustajanja s Božijim imenom, uzimanja abdesta, gusula, do ponašanja tokom jela itd. Sve su to detalji poslaničke prakse, koji nas prate, od kako smo se rodili pa sve do onog trenutka kada ćemo otići s ovog svijeta“, rekao je muftija Dedović.

Na kraju svog govora pozvao je vjernike da iskoriste vrijednosti mjeseca ša'abana, a nakon toga i mjeseca ramazana uz neizmjernu zahvalnost Uzvišenom Gospodaru na blagodatima kojima dariva ljudski rod.

  • 0101

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)