A+ A A-

Sarajevo: Dodijeljene diplome prvim polaznicima kursa za mekame

Sarajevo, 12. juni 2014. godine – Danas je dodjelom diploma prvoj grupi učesnika završen prvi dio specijalističkog kursa mekama za imame sa područja muftijstava u Bosni i Hercegovini, a diplome je u ime organizatora dodijelio dr. Amir ef. Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta. U prvoj grupi kurs je 09. do 12. juna pohađao 21 učesnik, dok će za drugu grupu učesnika kurs biti organiziran od 16. do 20. juna, također u Sarajevu.

kur-mek-sar-06-2014-1

Specijalistički kurs mekama, prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini, Rijaset Islamske zajednice u BiH je organizirao u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Ambasade Republike Turske. Kurs je namijenjen osobama koje se ističu lijepim učenjem Kur'ana te učačima ilahija i mevluda sa područja Bosne i Hercegovine, a kurs vodi dr. Fatih Koҫa, profesor Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Ankari.

Cilj kursa je da se polaznici upoznaju sa različitim mekamima u učenju Kur'ana, ezana, ilahija, kasida i mevluda, te usavrše umijeća u izvedbi duhovnih melodijskih sadržaja.

Na kraju vrijedi istači da će kursevi ove vrste, prema riječima dr. Karića, biti organizirani i u budućnosti:

- Izučavanje mekama u posljednjim decenijama je bilo zapostavljeno tako da kroz ovakve kurseve planiramo ponovo oživiti izučavanje mekama i na ovim prostorima, kazao je između ostalog dr. Amir Karić prilikom dodjele certifikata prvoj grupi svršenika ovog kursa.