A+ A A-

Posjeta reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića džamiji u Malešićima

Sarajevo, 10. juni 2014. - Mevlud i prigodna svečanost povodom nastupajućih mubarek večeri Lejletul-berata i predramazanskog perioda upriličeni su danas u džamiji u Malešićima, a na kojoj su svojim prisustvom i obraćanjem brojne prisutne vjernike počastili i reis-ul- ulema Islamske zajednice BiH mr. Husein ef. Kavazović sa svojim najbližim saradnicima. Ovaj mevlud i program upriličeni su u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Džemata Malešići. Reisu-l-ulema Kavazović je, između ostalog, u svom govoru podsjetio da je Božiji spas u zajednici-džematu.

reis-pos-males-06-2014-1

 

- Ne može pojedinac preživjeti ukoliko nije u džematu. Vuk jede onu ovcu koja se odmetne od zajednice. Zajednica je za nas opstanak i egzistencija koju moramo izgrađivati, kako džamijsku, tako i mjesnu i našu općinu, kao i državu- sve su to izuzetno važne zajednice za nas. Kako je i Božiji poslanik rekao - naš spas je u zajednici, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović. Također je podcrtao da je muslimanska sloboda na našim prostorima kroz historiju često krvlju plaćana i stoga pored očuvanja novouspostavljenih džemata ne smijemo zaboraviti i prepustiti same sebi i malobrojne, ali hrabre vjernike, koji su povratnici u prijeratna mjesta iz kojih su protjerani. Tako se ne smiju zaboraviti džamije u Banjoj Luci, Foči, Višegradu, Zvorniku itd.

reis-pos-males-06-2014-2

Zamjenik glavnog imama MIZ-e Sarajevo Malik ef. Šljivo podsjetio je da su Malešići većinom naseljeni ljudima koji su protjerani iz prijeratnih sredina, te da su svoj dom pronašli u ovom lijepom mjestu pored rijeke Bosne, napomenuvši da je džamija izgrađena, na zadovoljstvo mještana, 2007. godine a do tada je potrebe vjernika opsluživao imam iz džamije u Starom Ilijašu.

Sarajevski muftija prof.dr. Enes Ljevaković kazao je da je ovaj mevlud u Malešićima svojevrsno duhovno okrepljenje, podsjećanje na predstojeće mubarek dane Ramazana istakavši da su nam nedavni događaji i poplave znak za još veću solidarnost među ljudima, i da vjernici, posebno u iskušenjima, moraju disati jedni za druge.

Prisutnim vjernicima obratio se i zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić također podsjetivši na važnost predstojećih mubarek dana i poslavši poruke važnosti dobročinstva i ustrajnosti u vjeri. Pored brojnih vjernika i vjernica, u Malešićima su danas bili prisutni i načelnici općina Ilijaš i Kakanj Akif Fazlić i Nermin Mandra , te svi ilijaški imami. Mevlud, ilahije i kaside učili su članovi Hora MIZ Sarajevo.

Nermina Durić-Kahvedžić, (www.radioilijas.ba