Promo banner

A+ A A-

„Spomen njima, po(r)uka nama“: Prigodnim sadržajima obilježeno stradanje Bošnjaka na području MIZ Jajce

 

U organizaciji Medžlisa IZ-e Jajce od 01.06.2014. godine do 08.06.2014. godine, održana je manifestacija pod nazivom: „Spomen njima, po(r)uka nama“ – „Dani šehidskog mevluda i obilježavanja zločina na području MIZ-e Jajce“. Kroz spomen 329 šehida područja MIZ-e Jajce i 127 civilnih žrtava zločina u Jezeru, Ljoljićima, Čerkazovićima, Kokićima, Cvitoviću, Pšeniku, Jajcu i Šipovu, i po(r)uku Bošnjacima, muslimanima područja MIZ-e Jajce, stanovnici ovog područja imali su priliku biti na slijedećim sadržajima:

- 01.06.2014. godine, nedjelja – Šehidski mevlud i obilježavanje zločina u Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima. Gosti predavači su bili: muftija travnički dr. Ahmed Adilović i glavni imam MIZ-e Jajce Zehrudin Hadžić, prof. Mevludski program i učenje ilahija i kasida izveo je hor imama MIZ-e Jajce.

- 02.06.2014. godine, ponedjeljak – U prepunom foajeu Doma kulture Jajce održan „Simpozij o zločinu“. Predavači o zločinu bili su eminentni profesori: prof. dr. Enes Ljevaković muftija sarajevski i Fetva-i-emin, prof. dr. Fikret Bečirović sa instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, prof. Mustafa Spahić – profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi. Simpozij je otvorio i istim moderirao Zehrudin ef. Hadžić, prof., glavni imam MIZ-e Jajce, a tekst o zločinu pročitao je Fikret ef. Meštrovac.

- 03.06.2014. godine, utorak – Noć ilahija i kasida u izvođenju hora Medžlisa IZ-e Jajce, u Domu kulture Jajce. Održana je i promocija dokumentarnog filma „Na Drini krvavi Višegrad“, autora Avde Huseinovića. Prisutnima se obratio jedan od učesnika filma i ratni komandant g-din Ahmet Sejdić. Na kraju prezentacije prisutnim gostima se obratio i glavni imam MIZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof.

- 04.06.2014. godine, srijeda – finale mektebske olimpijade u sportskoj dvorani u Jajcu. Gosti na olimpijadi su bili folklorna sekcija BZK „Preporod“ Jajce. I naše mekteblije treba da znaju da se na području MIZ-e Jajce desio zločin. Najuspješnijim mekteblijama i ekipama uručene su nagrade (medalje, diplome i pehari).

- 05.06.2014. godine, četvrtak – U džematu Pšenik održano predavanje iza akšam-namaz. Džemat Pšenik je simbol povratka, gdje je prilikom poslijeratnog povratka zapaljen Šahman Hazim. Gost predavač je bio glavni imam MIZ-e Kiseljak Emir ef. Pajt. Pored predavača prisutnima se obratio glavni imam MIZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof. i imam džemata Pšenik Senad ef. Hadžić, a mevludski program je izveo hor imama Medžlisa IZ-e Jajce.

- 06.06.2014. godine, petak – U povodu sjećanja na zločin u džematu Kokići, obiđena su mjesta stradanja i streljanja, kao i mjesni mezarluci. Program se nastavio džuma-namazom, gdje je hatib bio glavni imam MIZ-e Ključ Ermin ef. Vučkić. Pored hatiba, nakon džuma-namaza, prisutnim džematlijama obratio se i glavni imam MIZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof. Nakon obraćanja glavnog imama MIZ-e Jajce, upriličena je dodjela zahvalnica donatorima za izgradnju mesdžida u Kokićima, njih 74.

- 07.06.2014. godine, subota – U prepunoj džamiji Esme Sultanije u Jajcu, poslije podne-namaza održan je Centralni šehidski mevlud za područje MIZ-e Jajce. Mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ-e Jajce. Prisutnim džematlijama se obratio imama džamije Esme Sultanije Nedim ef. Glamočić, a nakon toga i glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof. Na kraju programa prigodan vaz održao je muftija banjalučki dr. Osman Kozlić, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme.

- 08.06.2014. godine, nedjelja – Obilježeno je stradanje Bošnjaka u džematu Cvitović, prigodnim programom poslije podne-namaza. Uvodnu dobrodošlicu je zaželio imam džemata Cvitović Abdurahman ef. Mujak, a predavanje je održao glavni imam MIZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof. Pred kraj programa Abdurahman ef. Mujak je uručio zahvalnice donatorima za mesdžid. Na kraju je dovu proučio šejh Ramiz ef. Bećirović.

Poruka glavnog imama MIZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžića, prof. kroz manifestaciju: „Spomen njima, po(r)uka nama“:

„Mi Bošnjaci – muslimani imamo dane u kojima se sjećamo:

- Povijesti i historije BiH,

- Države i nacije,

- Vjere i tradicije i

- Dane bolnog prisjećanja.

Imamo dane bolnog prisjećanja jer je zemlja Bosna:

- Zemlja šehida i gazija,

- Zemlja evlija i vakifa i

- Zemlja jetima i hajir nana.

Da nam nije šehida i gazija ne bi imali Bosnu i Hercegovinu, da nam nije evlija i vakifa ne bi imali gdje da se sastanemo, da nam nije jetima i hajir nena ne bi nam dova bila kabul.

Da bi, ako Bog da, u budućnosti imali svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu, mjesta na kojima se susrećemo – džamije, i da bi nam dova bila kabul, stariji ne smiju zaboraviti a mlađi trebaju naučiti da su ovu zemlju, Bosnu i Hercegovinu, šehidi, evlije i vakifi vasijetili nama u emanet.

  • 0101

Amel ef. Aganović