A+ A A-

Operativni štab Muftijstva zeničkog u posjeti Šerićima, muftija posjetio Žepče, Maglaj, Doboj i Zavidoviće

U ponedjeljak 26. 05. 2014. godine koordinator Operativnog štaba Muftijstva zeničkog mr. Jakub ef. Salkica i Edin Kavazović, član Operativnog štaba, posjetili su Šeriće kod Zenice, gdje su usljed obilnih kiša proteklih dana pokrenuta tri velika klizišta.

Putna komunikacija prema Šerićima prekinuta je klizištima, a trenutno se odvija šumskim putevima i putevima kroz njive, kojim saobraćaju uglavnom brdska vozila i motokultivatori a uz Šeriće prekinuta je i komunikacija sa selima Vukotići, Jastrebac, Kolići, Smajići i Bistrica.

Usljed klizišta koje se pojavilo u ovom naselju nastala je veća materijalna šteta na 14 stambenih i pomoćnih objekata.

Posebno teška situacija je na novom porodičnom šerićkom mezarju, na kojem je usljed odrona zemlje došlo do izbacivanja posmrtnih ostataka na površinu, pa je neophodna hitna sanacija, odnosno premještanje tijela umrlih na drugu lokaciju.

Mještani se nadaju da će se putna komunikacija što prije osposobiti, a posebnu zahvalu su istakli građanima BiH na podršci koja im je pružena od prvog dana ove elementarne nepogode.

  • 0101

Muftija zenički posjetio poplavljena područja Žepča, Maglaja, Doboja i Zavidovića

U ponedjeljak 26. 05. 2014.godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u pratnji glavnog imama MIZ Zavidovići Sulejman ef. Efendića i sekretara MIZ Zavidovići Elvir ef. Mehića posjetio je medžlise Islamske zajednice Žepče, Maglaj, Doboj i Zavidovići.

U prostorijama MIZ Žepče održan je sastanak sa glavnim imamom Izet ef. Efendićem i imamima džemata Balačići i Šahmani, Zuhdijom ef. Ridžalom i Fejzom ef. Efendićem. Imam džemata Balačići Zuhdija ef. Ridžal upoznao je muftiju zeničkog o trenutnom stanju u džematima Željeznog Polja. Zuhdija ef. je vrlo emotivno govorio o događajima koji su se zbili u Željeznom Polju u vrijeme pojave klizišta i istakao da džemati i džematlije Željeznog Polja proživljavaju vrlo teške trenutke suočeni sa problemima putne komunikacije, devastiranim vodovodima, porušenim vodovima električne energije i odsječenosti pojedinih mjesta. Upoznat je muftija zenički i sa stanjem vjerskih objekata kao i o problemima džematlija kojima su kuće porušene ili neuslovne za život zbog klizišta.

Muftija zenički iskazao je svoju zabrinutost zbog nastalog stanja u navedenim džematima i istakao spremnost Muftiluka zeničkog da zajedno sa MIZ Žepče i džematlija stradalih džemata iznalaze rješenja za prevazilaženje teške situacije u kojima su se našli.

U prostorijama MIZ Maglaj spomenuta delegacija sastala se sa glavnim imamom MIZ Maglaj Izudin ef. Kruškom i članovima Operativnog štaba MIZ Maglaj.

Predsjednica operativnog štaba MIZ Maglaj gospođa Amela Hidić detaljno je upoznala muftiju sa trenutnim stanjem na području Maglaja i istakla da je osnovni problem u Maglaju pitanje nagomilanog smeća i potreba za kvalitetnim mašinama koje bi pomogle u uklanjanju istog. Govorila je gospođa Hidić o načinu snabdijevanja stanovništva potrebnim prehrambenih namirnicima kao i o nedostatku sredstava za higijenu. Glavni imam MIZ Maglaj Izudin ef. Kruško upoznao je prisutne o trenutnom stanju vjerskog života na području Medžlisa, kao i o stanju vjerskih objekata.

Isti dan, Mutija zenički posjetio je i MIZ Doboj i održao radni sastanak sa predsjednikom operativnog štaba MIZ Doboj, glavnim imamom mr. Bajrom ef. Džafićerm i članovima operativnog štaba, predsjednikom MIZ Doboj gospodinom Murvetom Bajraktarevićem i sekretarom MIZ Doboj Adisom Bekrić. Na spomenutom sastanku istaknuto je niz problema sa kojima se susreće operativni štab Medžlisa IZ-e Doboj, posebno kada je u pitanju prijem i distribucija pomoći džematlijama Medžlisa Doboj. Član operativnog štaba, predsjednik MIZ Doboj gosp. Murvet Bajraktarević je istakao potrebu i značaj daljnjeg funkcionisanja operativnog štaba MIZ Doboj. Isto tako gosp. Bajraktarević je predložio da se iznađe način kvalitetnog prijema i skladištenja pomoći koja pristiže u Doboj kao i  formiranju rezervi hrane koja će se u narednom periodu distribuirati potrebnima, budući da će ova godina biti izuzetno teška za stanovništvo kada je u pitanju snabdjevanje hranom. Muftija zenički podržao je rad operativnog štaba Medžlisa Doboj i istakao potrebu savjesnog i odgovornog rada posebno u ovim vrlo teškim trenucima za stanovništvo Doboja.

Na području MIZ Zavidovići Muftija zenički obišao je džemat Krivaja-Brezik. Prisutnim džematlijama i imamu Esed ef. Čamdžiću, koji su radili na saniranju poplavljene džamije, obratio se Muftija zenički i upoznao iste sa podacima o poplavljenim i oštećenim vjerskim objektima na području Muftiluka zeničkog, istakavši potrebu zajedničke solidarnosti i međusobnog džematskog pomaganja u ovim teškim trenucima.

  • 0101