A+ A A-

Teško stanje u Gunji, pomoć stigla od Mešihata

U utorak, 20. maja 2014. godine, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj isporučio je 500 kg kurbanskog mesa korisnicima zajedničkog smještaja u Gunji, te ostalima unesrećenima smještenim u privatnim kućama. Najveća količina isporučena je u prostorije vatrogasnog doma DVD Otok gdje se nalazi javna kuhinja. Pored mesa, isporučeni su i paketi s hranom te higijenskim potrepštinama i odjećom koju su donirali naše džematlije i sugrađani, a koji su namijenjeni Gunji i okolici. U delegaciji su bili član Mešihata Mevludi ef. Arslani, voditelj Ureda za da’vu i mladež mr. Mirza ef. Mešić te m. Melisa Arslani. Oni su se susreli s Idriz ef. Bešićem i Mirzom ef. Delićem koji ulažu napore kako bi osigurali smještaj unesrećenima. Svakako, u tomu im pomažu i mještani područja koja nisu zahvaćena poplavom kao što je Cerna, Otok, Nijemci, Vinkovci i druga, koji su i sami iskusili kako je ostati bez domova te su svojom nesebičnom požrtvovnošću osigurali smještaj ugroženima. Članovi delegacije razgovarali su s osobama iz Gunje i drugih poplavljenih područja koji, unatoč velikom iskušenju, pokazuju veliku dozu strpljivosti, ali i zahvalnosti svojim domaćinima te svima koji ih nisu zaboravili u ovim teškim trenucima i koji im šalju pomoć. Mevludi ef. Arslani ovom prilikom razgovarao je i s županom Vukovarsko-srijemske županije g. Božom Galićem, gradonačelnikom Otoka g. Josipom Šarićem, te načelnikom Općine Nijemci g. Ivicom Klemom. Svi su izrazili punu podršku i spremnost i dalje pomagati sve dok se stanovništvo ne vrati svojim domovima.

- Molimo sve džematlije i ostale da se priključe akciji skupljanja pomoći budući da tek predstoji, uvjetno rečeno, „teži“ dio, kada se voda povuče s poplavljenih područja. Stoga, ne zaboravimo na svoj dug i obvezu pružanja pomoći onima koji su potrebiti, a u narednom razdoblju (pored hrane i vode), najpotrebnije će biti:  lopate, rukavice, maske, čizme, čelične četke te dezinfekcijska sredstva, poručili su iz Mešihata Iz U Hrvatskoj.

Gunju posjetio muftija Hasanović

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović ranije je s delegacijom Mešihata posjetio Gunju. Popuštanje nasipa u Rajevom Selu ostavilo je bez krova nad glavom stanovnike Gunje i okolnih mjesta budući da je voda u potpunosti poplavila cijelo područje. Stanovništvo je evakuirano i smješteno u okolnim mjestima Cerna, Otok, ali i u Vinkovcima i Brčkom.

Otvorena su i prihvatilišta za nezbrinute, a najveći broj se zasad nalazi u školi u Cerni. Međutim, većina stanovništva iz Gunje je smještena u privatnim kućama budući da su sugrađani pokazali veliku dozu solidarnosti te su otvorili svoje domove i primili unesrećene. Idriz ef. Bešić neumorno obilazi džematlije i pokušava utvrditi da li su se svi uspjeli evakuirati. Kao što je i sam rekao, to mu je na prvom mjestu – da je narod živ, zdrav i na sigurnom, a da će opet sve zajedno obnoviti i izgraditi, iako mu je izuzetno teško zbog patnje naroda u Gunji i okolici, a koju je i sam iskusio, budući da je u potpunosti poplavljena i njegova kuća, ali i novoobnovljena džamija na kojoj još stoji skela na munari.

Muftija je prilikom posjete porazgovarao i sa stanovnicima potopljenih područja, a njihova svjedočanstva su zaista potresna. Koliko se sve brzo zbivalo i koliko narod nije bio svjestan opasnosti koja se približavala ponajbolje govori svjedočenje jednog od evakuiranih koji je opisao da se sve toliko brzo događalo kada je vodeni val krenuo da je uspio obuti samo jednu čarapu, obuću nije uspio ni ponijeti, a na vrata nije mogao izaći. Zbog nadiranja vode iseljeno je i stanovništvo Drenovaca i Vrbanje.

  • 0101