A+ A A-

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN-a Peter Due kod Reisu-l-uleme

Zabrinutost zbog izjave patrijarha Irineja

Sarajevo, 22. maj 2014. (MINA) - Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja za područje zapadnog Balkana Peter Due posjetio je danas reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

reis-spec-pred-eu-05-2014-1

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu s posebnim akcentom na pitanja iz domena međureligijskih odnosa u BiH, kao i najnovija dešavanja izazvana katastrofalnim poplavama. Dotakli su se i nedavnih protesta i nezadovoljstva koje su građani iskazali.

U razgovoru je istaknuto da postoji ozračje dobre volje koje bi trebalo iskoristiti na svim stranama. Rečeno je da ohrabruju poruke koje dolaze iz Srbije, zemlje kandidata za EU. To je jako važno jer bi moglo relaksirati i odnose unutar Bosne i Hercegovine u smislu da političari promijene svoju retoriku i da do izbora više zagovaraju kandidaturu Bosne i Hercegovine za priključenje EU, a manje da se služe nacionalističkom retorikom koja nikome i ničemu ne koristi.

Također je kazano da su međuljudski odnosi u Bosni i Hercegovini u uzlaznoj putanji, ali da zabrinjava nedavna izjava patrijarha Irineja jer ne doprinosi onome čemu bi vjerski lideri trebali pozivati, a to je pozivanje na mir, toleranciju, međusobno poštovanje i naravno uvažavanje države Bosne i Hercegovine u kojoj djeluje i Pravoslavna crkva. U tom pogledu je iskazana obostrana zabrinutost za takvu retoriku jer izjava patrijarha Irineja ne doprinosi boljitku naroda na ovom području.

Također je naglašeno da su međureligijski odnosi u BiH dobri i da mogu biti i bolji jer postoji temelj za njihovo unapređenje.