Promo banner

A+ A A-

Sarajevski muftija posjetio Olovo

 

U utorak 20. maja 2014. godine muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković je boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Olovo.

Muftija Ljevaković je tokom posjete razgovarao sa glavnim imamom Medžlisa Olovo Esad ef. Pepićem i predsjednikom Medžlisa h. Osmanom Gurdom. Glavni imam I Predstavnici Medžlisa upoznali su muftiju o trenutnom stanju na području općine Olovo. Oni su istakli veliki značaj saradnje Medžlisa, općine Olovo i Civilne zaštite na zajedničkom djelovanju u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu na području općine Olovo. Muftija je tokom razgovora istakao važnost solidarnosti te istakao da su nemili događaji pokazali da nema razlike u nacionalnom I vjerskom određenu gradova pogođenim poplavama i klizištima. Muftija je podcrtao na značaj zajedničke saradnje.

Tokom obilaska našeg Medžlisa muftija je razgovarao i s načelnikom općine Olovo gospodinom Đemalom Memagićem. Načelnik općine Olova je informisao muftiju Ljevakovića o ukupnom stanju na područiju Olova I poduzetim mjerama zaštite I pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. U pratnji glavnog imama, predsjednika Medžlisa i načelnka općine Olovo muftija je posjetio lokaciju za izgradnju čaršijske džamije. Muftija se sa domaćinima uputio u selo Rečica u kojem je aktivirano klizište gdje je pet kuća uništeno, dok je iz 25 kuća naređena evakuacija domaćina. Selo broji 45 kuća i veliki stočni fond. (oko 1000 grla sitne i krupne stoke).

Muftija dr. Ljevaković je naglasio da Islamska zajednica u BiH je formirala Operativni štab za koordiniranje pomoći stanovništvu pogođenom poplavama, te je pozvao sve da se uključe u pružanje pomoći i pokažu punu solidarnost sa svima koji su u stanju potrebe. Tokom ovoga obilaska, muftija Ljevaković je posebno naglasio da će se zauzeti kod nadležnih organa Islamske zajednice u pružanju urgentne pomoći olovskom području.

Muftija dr. Ljevaković je uručio općini Olovo značajnu materijalnu pomoć, koju su prikupili džematlije džemata Vogošća na čelu sa imamom Muslijom ef. Čelikovićem, zatim džemat Bakarevac Muhamed ef. Šarić, i džemat Istiklal džmaije sa Abdulgafar ef. Velićem, koji je organizovao svoje mlade džematlije koji su radili na čišćenju gradskog jezgra od mulja i štetnih hemikalija.

Esad ef. Pepić

  • 0101