A+ A A-

Bošnjaci iz Klagenfurta prikupljali pomoć, džematlije iz St. Gallena obećali graditi jednu srušenu kuću

 

Već u petak su reagirali Bošnjaci Klagenfurta u pokretanju aktivnosti za prikupljanje svih vrsta pomoći za pogođene u poplavama. U subotu i nedjelju se sticao dojam kako su svi Bošnjaci Klagenfurta i okoline došli da svojim prilozima u novcu, hrani, odjeći i drugome pomognu unesrećenim u ovim velikim poplavama koje se dešavaju u Bosni. Količina prispjele pomoći se iz sata u sat neočekivanom brzinom povećavala na radost svih koji su svjedočili ovim aktivnostima. Pokretači ovih humanih aktivnosti su omladina koja je dokazala patriotizam i prema domovini Bosni.

Ova humanitarna akcija je ujedinila i sva tri džemata Bošnjaka u Klagenfurtu, te su volonteri bili iz svih džemata a sabirno i polazno mjesto je džemat "Bošnjački kulturni centar Klagenfurt" sa predsjednikom Ademom Pehlićem. Ujedno je ova akcija pokazala i da su naši džemati najorganizovaniji dio naše dijaspore. Mladi volonteri su se potrudili da sve bude popraćeno i kroz medije u Klagenfurtu, kako kroz tv medije tako da kroz printane. Već u ponedjeljak je prvi šleper krenuo za Bosnu da bi u toku narednog dana već bio na adresi u Tuzli. Akcija traje i u narednim danima.

hum-akc-klag

 

Džematlije džemata GAM iz St. Gallena obećali graditi jednu srušenu kuću

Džemat Gazi Alijin mesdžid u Švicarskoj se kao i brojni drugi džemati, organizacije i udruženja uključio u prikupljanje pomoći za područja pogođena velikim poplavama i klizištima. Imajući u vidu da će nakon dopremanja urgentne pomoći i stabiliziranja stanja ostati brojni dugoročni problemi koji ne mogu biti riješeni preko noći, džemat GAM iz St. Gallena se obavezuje da će izgraditi kuću porodici koja je ostala bez krova nad glavom.

U tom pravcu su već krenula prikupljanja sredstava i hvala Allahu svijest članova i simpatizera Džemata GAM je na visokom nivou te su i uplate pojedinaca za svaku pohvalu. Pored ove akcije, ističemo i akciju prikupljanja školskog materijala i pribora koju vode polaznici mektebske nastave. Sakupljeni materijal će biti dostavljen u neko od najugroženijih mjesta u domovini Bosni.

 

  • 11