A+ A A-

Pomoć ugroženima stiže i od Bošnjaka iz Holandije i Njemačke

Nezapamćeno veliki interes za pomoć zabilježen u Holandiji

Nezapamćeno veliki odziv Bošnjaka u našoj dijaspori vlada za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu od poplava u Bosni i Hercegovini. Iznimno velike organizacione napore učinili su naši Bošnjaci u Holandiji.

hum-akc-hol-njem-21-05-2014-1

 

Kako nam javlja Alosman Huseinović član Koordinacionog tima za prikupljanje pomoći u Holandiji volonteri nekoliko bh. udruženja, humani Bosanci i Hercegovci iz mnogih holandskih gradova preko društvenih mreža i bh. klubova udružili su snage u veliku akciju pomoći domovini. Pomoć je prikupljana u Almereu, Amsterdamu, Arnhemu, Bredi, Capelle aan den Ijssel, Den Boschu, Den Haagu, Deventeru, Ede, Eindhovenu, Enschedeu, Geleenu, Haaksbergenu, Heerlenu, Houtenu, Middelburgu, Nijmegenu, Oldenzaalu, Overdinkelu, Roermondu, Tilburgu, Rotterdamu, Utrechtu, Veenendaalu, Zaandamu i Zwijndrechtu a narednih dana se proširila na ukupno tridesetak gradova u cijeloj zemlji.

U mnogim mjestima dnevni boravci Bosanaca i Hercegovaca postali su ‘skladišni prostori”, kao i garaže i ostave a vrata su otvorili bh. klubovi i bošnjački džemati. Poseban doprinos pružila je Islamska zajednica. Predsjednikom džemata „Hajr“ iz Enshedea Jasmin Mešićem danas vozi kamion pomoći džemata Arnhem i Enshede za koju će sami distribuirati sve na terenu Medžlisa IZ Tuzla i Zenica.

„Nije jednostavno prikupljati humanitarnu pomoću Holandiji zbog činjenice da su gradovi jedan od drugog udaljeni i da nemamo adekvatnog prostora za skladištenje. Islamska zajednica u Holandiji je pružila sve svoje kapacitete kako bi što uspješnije i što brže distribuirali pomoć“, kaže Husejinović. Istakao je kako se konvoj iz Holandije sa pedesetak tona prikupljene pomoći nalazi na putu prema odredištima a da je manji dio te pomoć već uručen našim ljudima.

„Na hiljade ljudi se diglo, kao za vrijeme rata. Na stotine je volontera koji danonoćno skupljaju pomoć, pakuju, prevoze do skladišta dalo je ogroman doprinos. Solidarnost je baš kao u Bošnjaka kada su u nevolji“, kazao je Husejinović.

Akcija koju su pokrenuli Bošnjaci u Holandiji je pod nazivom „Nove mostove gradimo zajedno“ a vodi je Platforma BiH, krovna organizacija bh. građana u Holandiji.

Aktivisti vrijedno rade i u Minhenu

Aktivisti u džematu „Sabur“ u Minhenu su pokrenuli blic akciju u trajanju od 3 dana kako bi sa svoje strane pomogli ugrožena područja zahvaćena poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini. Aktivnost je išla u dva pravca: “SABUR“ I „SADAKE“: Prikupljanje novčanih priloga u suradnji s HO Sadake, koja je sa sjedištem u Minhenu i uručivanje istih upravi ove organizacije. HO Sadake je bila od prvih momenata početka krize u vezi s kriznim štabovima u područjima zahvaćenim katastrofom i u prvi mah je uspjela da izvrši transfer novca području Maglaj gdje je kupljen jedan čamac, agregat i još neke potrepštine za spašavanje i evakuaciju ugroženih. Odziv aktivista džemata je bio na nivou i za svaku pohvalu.

hum-akc-hol-njem-21-05-2014-2

Za tri dana oko deset tona hrane

Poziv i proglas članovima i ostalima da se uključe u akciju prikupljanja humanitarne pomoći koja je trajala od subote po ponedjeljka (17-19.05.). Za protekla tri dana na adresu džemata Sabur je pristiglo oko deset tona hrane, odjeće, higijenskih artikala i ostalog. U međuvremenu su tražili informacije kako da se to najlakše i najbrže transportira u ugrožena područja.

„Obzirom da medijima kruže oprečne informacije, naša odluka je bila da našu prikupljenu pomoć uputimo u sklopu konvoja koji sprema BRK – Bavarski Crveni križ iz Minhena, te smo u kontaktu s g. Adelaidom Hasanović dobili potrebne informacije o konvoju. Uspjeli smo hvala Allahu, da isporučimo prikupljenu robu danas u 17.00 h. U veliki lager BRK zahvaljujući angažmanu naših mladih u džematu“, kazali su aktivisti u ovom bošnjačkom džematu.

Sve je bilo perfektno od samog početka akcije do predavanja predstavnicima BRK. Roba je ispred našeg centra utovarena u jedan kamion i dva velika kombi transportera. Jedan dio humanitarne pomoći je predat predstavnicima kriznog štaba Sanski Most i već je odvezen danas posredstvom naših džematlija h. Kugić Fehima i Nermina.

„Drago nam je da se BRK uključio i da će odvesti pomoć u BiH a osoba zadužena za projekt slanja konvoja je Peter Klapper. U pratnji konvoja će biti Adaleida Hasanović i grupa aktivisti ispred nekoliko udruženja. Uglavnom svima je u cilju da namijenjena humanitarna roba stigne do ugroženih i pogođenih spomenutom katastrofom. Gledajući po ovoj našoj akciji, samo se možemo diviti i radovati što je pokazana velika solidarnost i suosjećanje sa onima koji su izgubili sve“, istakli su u minhenskom džematu „Sabur“, te dodali:

„Zahvaljujemo se svima učesnicima u ovoj akciji moleći dragog Boga da im to primi u dobra djela. A posebno timu koji je bio fizički uključen ova tri dana u akciji prikupljanja, pakovanje i transportiranja pomoći: Adnan Šahtanu, Advan Mujkanoviću, Emiru Habibović, Pargan Resulu, Hasanu Šahtanu, Seji Dilaveru, Advanu Koloniću, Elvedinu Mujkanoviću, Elvisu , Zehrudinu i Hašimi Šehić, Fehimu i Nemrinu Kugić, Miralemu, Jasminu i Nihadu Islamiju, Hammadu Arnaut, Nermini Arnaut, Faruku Perviz, Lejli i Mersihi, Šahtan Mustafi Banoviju i Aliji Vebić, Bekiru Karamujiću, Saudinu Kukić, Refiku Rekić, Imranu Arslanović te sestrama Džueri Banovi, Harijeti Kollman, Ilhani Halepić,  Edinu Lekić i nogima drugima bez čijeg učešća ova akcija ne bi bila ovako uspješno i lahko odrađena“, poručili su iz ovog bošnjačkog džemata.

«Ko učini koliko je trun dobra vidjet će ga» (Kur'an)

«Allah će biti u pomoći svome robu dok taj rob pomaže svoga brata u nevolji.» (Hadis)

(www.preporod.com)