A+ A A-

Stanje u povratničkom selu Pobuđe izuzetno loše

Povratničko selo Pobuđe nedaleko od Bratunca sasvim je odsječeno od ostatka svijeta, nakon što su veliki nanosi vode protekle sedmice potpuno uništili put. Tridesetak mještana ovog sela, uglavnom starijih, nastavljaju živjeti u neizvjesnosti i strahu u ovom selu koje je bilo pogođeno i klizištem.

"Ovdje je osam domaćinstava odsječeno već šesti dan. Sve su to stariji i djeca. Samo smo ja i još jedan momak radno sposobni, a niko nam iz Bratunca nije došao već pet dana. Ako budemo morali nekoga do bolnice voditi, ne znam kako ćemo", kaže mještanin Mihret.

Ističe da je sinoć jedna firma iz Kiseljaka poslala bager u ovaj kraj, te da traje osposobljavanje puta.

"Ne znam šta da vam kažem, ovdje će im trebati tone i tone zemlje za nasip, veliki podzid, pa ni tada ne znam hoće li uspjeti obnoviti ovaj put. Sve je to neprepoznatljivo. Prvo trebaju vratiti rijeku u korito", kaže Mihret.

Priča kako je protekle sedmice, tokom najvećih padavina, između dvije kuće ovog sela zagromila zemlja.

"Samo čudom su ljudi preživjeli i izašli iz tih kuća. Klizište je doslovno prošlo između dvije porodice. Sreća pa je barem zemlja stala i da je kiša prestala", ističe Mihret, te dodaje da u selu još uvijek ima izvorske vode, ali da nije siguran koliko će zalihe hrane potrajati.

(tekst i foto: Klix.ba) 

  • 0101