A+ A A-

I u Medžlisu IZ Sarajevo poduzete aktivnosti na prikupljanju pomoći

U nedjelju, 18. maja 2014. godine na području Medžlisa IZ-e Sarajevo poduzete su sljedeće aktivnosti kada je riječ o prikupljanju pomoći nastradalim od poplava i klizišta:

- Džemat Vogošća: Natovarena su dva kamiona (4 tone nosivosti) i pet kombi vozila (3 tone nosivosti). Poslije podne, u 13 i 30 krenulo se prema pogođenim područjima. Prva destinacija je Nemila. U Nemili su ih primili Halim ef. zajedno sa predsjednikom Civilne zaštite i dio pomoći  (dva kombi vozila) istovaramo za pogođena područja Orahovice, Bistrićaka, Šerića i drugih mjesta.

Preostali dio konvoja nastavlja prema Topčić Polju u kojem dostavljamo pomoć, a jedno kombi vozilo, (oko dvije tone)samo sa hranom dostavljamo najugroženijim i krećemo prema Begovom Hanu. Preostala dva kombi vozila sa hranom šaljem u Željezno Polje i Maglaj, džemat Misurići.

- Džemat Orahovačke ulice: Prikupljena pomoć i odvežena prema Zenici. Kontakt za dostavu je muftijstvo, odnosno Krizni štab muftijstva.

- Džemat Hadžići. Nekoliko kombija odveženo za Maglaj. Pomoć se i dalje skuplja aiz praktičnih razloga  koristi se prostor mjesne zajednice.

- Džemat Heća mahala: Prikupili pomoć u hrani i drugim potrebnim stvarima i nešto u novcu i u subotu 17. maja šumskim putem prvi se probili do Cerske, općina Vlasenica  i uručili pomoć.

- Džemata Crna Rijeka/Nišička visoravan/: U nedjelju 18.05. omladina zajedno sa građanima Olova i studentima iz Sarajeva uz koordinaciju općinskih struktura i MIZ Olovo, Učestvovali su u akciji čišćenja grada  nakon poplave.

- Džemat Bačića Polje: Imam sa svojim džematlijama odvezao pun kombi namirnica u Maglaj i predao je imamu poplavljene džamije u  Maglaju Nevres ef. te zajedno s svojim džematlijama pomogao čistiti istu.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je dao i uputstva svim imamima:

- Sve džamije na području Kantona Sarajevo su lokacije za prikupljanje pomoći, a nakon što se prikupi određeni iznos imami i džematski odbori će ta sredstva dostaviti u centralni sabirni centar na svojoj općini, a to su;

1. Stari Grad - Careva džamija
2. Općina Centar - džamije Šip i Soukbunar
3. Novo Sarajevo - Jordanska džamija na Grbavici I i Kuvajtska džamija na Čengić Vili,
4. Novi Grad - džamija u Buća potoku i džamija na Alipašinom polju „C“ faza
5. Ilidža - džamija u Osijeku
6. Hadžići - mjesna zajednica Hadžići,
7. Vogošća - centralna džamija u Vogošći
8. Ilijaš - centralna džamija u Ilijašu
9. Trnovo – džamija u Trnovu

Za sutra, 20. maja planirano je dostavljanje pomoć za Olovo iz džemata Vogošća i odlazak radne grupe iz Istiklal džamije i džemata Bakarevac  koji će pomagati u čišćenju. Sa konvojem će pored glavnog imama Ferid ef. Dutovića ići i Sarajevski muftija dr. Enes Ljevaković.

  • 0101