Promo banner

A+ A A-

Dan džamija obilježen na području Muftiluka zeničkog

 

Na području Muftiluka zeničkog proteklih su dana organizirani programi i manifestacije povodom obilježavanja 7. maja – Dana džamija, datuma kada je ratne 1993. godine srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci, ali i datuma koji podsjeća na uništavanje svih džamija i drugih vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini.

U okviru navedenih aktivnosti, u srijedu 7. maja 2014. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović posjetio je medžlise Islamske zajednice Žepče i Tešanj.

Tom prilikom, muftija zenički i džematlija džemata Orčevići, h. Mujaga Gazić, koji je do sada uložio najviše sredstava za radove na džamiji, postavili sukamen-temeljac za novu džamiju u džematuOrčevići, MIZ Žepče.

Svečanosti postavljanja kamena-temeljca, pored muftije zeničkog, prisustvovali su i glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići Sulejman ef. Efendić, predsjednik IO MIZ Žepče gosp. Armin Beća, imami MIZ Žepče, te mnogi drugi ugledni gosti, kao i veliki broj mještana Orčevića i okolnih džemata.

Nakon zajedničkog klanjanja podne namaza na platou džamije, imami MIZ Žepče izveli su kraći program uz učenje kur'ana, salavata, ilahija i kasida, a nakon toga uslijedila su obraćanja imamadžemata OrčevićiAhmed ef. Muhammeda,glavnog imama MIZ Žepče i muftije zeničkog.

Dovu je proučio glavni imam MIZ Zavidovići, Sulejman ef. Efendić.

Nakon svečanosti postavljanja kamena-temeljca muftija zenički u pratnji glavnih imama MIZ Žepče i Zavidovići i predsjednika Izvršnog odbora MIZ Žepče posjetio je penzionisanog imama Edhem ef. Sinanovića.

7. maj „Dan džamija“ obilježen i na području MIZ Tešanj

Istog dana, poslije akšam-namaza, u džamiji džemata Miljanovci Novi (MIZ Tešanj) po sedmi put je održana manifestacija pod nazivom „Večer Kur’ana“, na kojoj je učešće uzelo pet hafiza Kur’ana: hfz. Aziz Alili (Hrvatska), hfz. Sulejman Bugari (BiH), hfz. Nermin Malagić (BiH), hfz. Ahmed Bukvić (BiH) i hfz. Almir Salkanović (BiH). Ovoj manifestaciji je prisustvovao i muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Prisutnim džematlijama obratili su se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, hfz. Sulejman Bugari i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić čestitao je džematskom odboru džemata Miljanovci Novi na prepoznavanju značaja 07. maja, datuma kada evociramo uspomene na sve porušene i oštećene džamije i druge objekte Islamske zajednice, ali i na načinu na koji se taj datum, već tradicionalno, obilježava u džematuMiljanovci Novi.

Hfz Sulejman Bugari u svom obraćanju, između ostaloga, govorio je o fadiletima učenja Kur'ana i važnosti razumijevanja njegovih poruka.

Nakon što se zahvalio hafizima na lijepom učenju Kur’ana kojim su počastili prisutne vjernike, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, između ostaloga, posebnu pažnju skrenuo je na potrebu očuvanja sloge i jedinstva među muslimanima, istakavši da je formula uspjeha na ovom i Budućem svijetu iskrena vjera, međusobno povjerenje i ustrajnost u činjenju dobrih djela.

Srednje škole – program „Dan džamija“ - U povodu obilježavanja 7.maja „Dana džamija” , a u okviru realizacije Okvirnog EPM (edukacijski program za mlade) MIZ Tešanj u saradnji sa aktivom profesora Islamske vjeronauke svih srednjih škola u Tešnjuorganizovao prigodan program pod nazivom „Dan džamija“.   Program su pripremili i prezentirali u srijedu 7. maja 2014. godine u srednjoškolskom centru učenici svih srdnjih škola – a sastojao se od prezentiranja referata o džamijama, stradanju džamija u toku agresije na BiH, izvođenju prigodnih ilahija. Čestitke na pripremljenom programu učenicima i profesorima uputio je glavni imam medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Raduša –u povodu obilježavanja 7. maja „Dana džamija” glavni imam posjetio ovaj džemat u kome se izvode radovi na rekonstrukciji džamije. Nakon klanjanja podne-namaza sa izvođenjem radova upoznali su ga predsjednik džematskog odbora hadži-Fadil Hadžimehić „Fajko“, džematski imam Ramo ef. Svrzo prof. i izvođač radova Besim Mujaković, iz čijih informacija se moglo zaključiti da radovi teku planiranom dinamikom kao i prikupljanje sredstava, pa čak se javljaju vakifi i sa dodatnim prijedlozima i sredstvima za nove zahvate i uređenje džamije.

Jelah - Održano predavanje za žene - U povodu obilježavanja 7.maja „Dana džamija” , a u okviru realizacije Okvirnog EPM (edukacijski program za mlade) MIZ Tešanj u saradnji sa džematskim odborom džemata Jelah organizovao predavanje za žene 04. 05. 2014. g. u divanhani - kompleks džamije u Jelahu - poslije akšam-namaza. Tema predavanje je bila „Zdravlje žene“, a prezentirale su je Amra dr. Baraković, ginekolog i muallima Fatima Ćeman.

Dan džamija obilježen i u Zavidovićima, održan mektebski turnir

MIZ Zavidovići organizovao je centralnu manifestaciju, povodom 7. maja-Dana džamija, u džamiji u džematu Lovnica. Nakon uvodne riječi domaćina Merzuk ef. Mešića, zavidovićki imami su proučili mevludski dio programa, a potom se prisutnim džematlijama obratio imam gradske džamije Izet ef. Čamdžić koji je govorio o potrebi da džamija treba odgajati nas; da to bude vidljivo u svakom našem poslu i na svakom mjestu. Izaslanik glavnog imama MIZ Zavidovići Sulejman ef. Efendića bio je sekretar medžlisa Elvir ef. Mehić koji je u svom obraćanju istakao da nije slučajno današnji program organizovan u džamiji u Lovnici. Na ovoj svečanosti su prezentirani i rezultati takmičenja povodom Dana džamija u okviru kojeg su polaznici mekteba imali zadatak da napišu literarni rad na temu „Džamija me odgaja“. - Prvo mjesto pripalo polazniku mekteba džemata Rujnica, drugo mjesto polazniku mekteba džemata Borovnica, i treće mjesto polazniku mekteba džemata Desna obala – kazao je Elvir ef. te je svakom od pobjednika uručena i prikladna nagrada.

U subotu (03.05.2014.), na području zavidovićkog medžlisa organizovan je turnir polaznika mektebske nastave, u Gradskoj dvorani u Zavidovićima, sa početkom u 8:00 sati. Okupljenim ekipama (a bilo ih je 28), obratio se glavni imam medžlisa Zavidovići Sulejman ef. Efendić, tražeći od učesnika turnira fer igru i lijepo ponašanje, a potom proglasio turnir otvorenim. Za sve ekipe je obezbijeđen obrok, a za prva tri mjesta su obezbijeđene diplome i posebne nagrade. Prvo mjesto je osvojila ekipa mekteba Potklečje, drugo mjesto ekipa mekteba Sinanovići dok je treća bila ekipa mekteba Krivaja-Smajlbašići. Učesnicima turnira čestitke na trudu, zalaganju, lijepom druženju i fer igri, a posebne čestitke idu najuspješnijim. Iako su svi imami sa svojim polaznicima prisustvovali turniru, trojicu imama koji su osmislili i organizovali cjelokupan turnir, treba posebno istaći, to su: Ahmed ef. Fehrić, Edin ef. Čaušević i Velid ef. Marušić.

  • 0101